Кибератака засегна Русия. Повечето от жертвите на криптовируса са в Русия, а в по-малка степен са пострадали компаниите в Турция, Германия и Украйна, съобщава "РИА Новости".

Кибератаките са целенасочени и вирусът се разпространява и чрез заразени уеб сайтове на няколко руски медии, заявява ръководителят на антивирусни изследвания Kaspersky Lab Вячеслав Закоржевски.

По-рано метрото в Киев и летището в Одеса съобщиха за хакерски атаки. Информационна агенция "Интерфакс" и изданието от Санкт Петербург "фонтанка.ру" също съобщават, че са били подложени на кибератаки.

Кибератаки удрят летище и метро в Украйна

Кибератаки удрят летище и метро в Украйна

Правителството предупреждава за нова вълна от хакерски атаки в страната и изисква транспортните мрежи да бъдат особено внимателни

"Според нашите наблюдения, по-голямата част от жертвите на атаката са в Русия, но също виждаме подобни атаки в Украйна, Турция и Германия, но много по-малко. Зловредният софтуер се разпространява и чрез редица атакувани и заразени руски медии", коментира Закоржевски.

Според него всички знаци показват, че това е целенасочена атака срещу корпоративните мрежи. "Използва се метод подобен на този, който сме виждали в атаката ExPetr (криптовирус засегнал редица фирми в Русия и Украйна през юни), но не можем да потвърдим връзка с ExPetr и продължаваме да разследва ситуацията", допълва експертът.

За предпазване от тази атака, компанията препоръчва да се използват решения с актуализирани антивирусни бази данни.

Ако не е инсталирано решение за сигурност на "Лаборатория Касперски", експертите препоръчват да се забрани изпълнението на файлове с имена, C:\Windows\infpub.dat и C:\Windows\cscc.dat с помощта на инструментите за системна администрация.