Рано тази сутрин протестиращите в Киев са освободили взетите вчера за заложници военнослужещи от вътрешни войски от радикално настроени демонстранти, съобщиха световните агенции.

Жителите на Киев остават по улиците, предаде електронното издание Цензор.НЕТ.

Украинското здравно министерство официално  призна за 77 убити при сблъсъците между протестиращите и силовите формирования.

Хронология на вчерашия кървав 20 януари
Още...

Вчера на Майдана телата на убитите активисти бяха отнесени под звуците на националния химн.
Установена е самоличността на 58 от убитите.

Хиляди хора останаха на централния площад, но обстановката е значително по-спокойна, отколкото през вчерашния ден.

Граждани от  всички райони на украинската столица излязоха масово през тази нощ, за да патрулират по улиците и да предпазят града от мародери и от т. нар. „титушки" - цивилни младежи, организирани от  властите, които участваха в атаките срещу протестиращите.

Киевчани са решили да организирали патрулите, за да се противопоставят на погромите и палежите на автомобили, съобщи украинският 5 канал.

Във всеки район те имат специални опознавателни знаци и пароли, за да се различават помежду си от титушките.

Има дежурни патрули и при болниците, за да не могат служители на силовите структура да отвеждат ранените.

След като украинският парламент гласува забрана за планираните от управляващите силови акции, по улиците на Киев практически не се виждат служители на милицията, разказват очевидци.

Припомняме, на извънредно заседание украинската Върхона рада прие забрана за провеждане на т. нар. „антитерористични операции" срещу протестиращите граждани, а огънят да бъде прекратен и всички силови части да бъдат изведени от районите на напрежение в страната.

На заседанието на парламента беше обявено, че още петима депутати от Партията на регионите напускат фракцията на управляващата партия.

Цензор.НЕТ съобщава също, че докато украинският парламент заседаваше извънредно, депутати от Партията на регионите и други близки до властта масово са напускали столицата.

Изданието „Украинска правда" посочва, че като доказателство за масовото бягство на управляващите разполага със списъци на пътниците  от чартърните полети, излитащи от летище „Бориспол".

Междувременно постават съобщения за нападения срещу офиси на Партията на регионите.
Същевременно телевизионният канал „Еспресо" съобщи ,че титушки са нападнали офис на партията на Виталия Кличко „Удар".

На фона на тревожната обстановка в украинската столица през тази нощ текат преговори между президента Янукович, представители на опозицията и международни посредници от Франиця, Германия и Полша.   
По думите на журналиста Виталий Портников, те ще продължат дълго, тъй като „Янукович се бои да събуди Путин".

Преди това се състояха преговори между представителите на трите европейски страни и лидерите на опозицията.

По думите на лидера на партията „УДАР" Виталий  Кличко, те са приключили без резултат.
„Когато имаме резултат, ще го огласим", заяви Кличко, като изрази надежда такъв да бъде постиган през тази нощ.

Припомняме, вчера на Майдана беше открита стрелба, въпреки обявеното примирие.

За news.bg  живеещи у нас украинци съобщиха, че според техни родини, участващи в Майдана, в сблъсъците са участвали руски войници, въпреки Москва официално отрича това. Сред професионалните военни протестиращите са видели такива, които не разбират украински език. Те са били с откъснати нашивки. Според очевидците, техни вещи говорят, че става дума именно за руснаци.