Лидерът на КНДР Ким Чен-ун иска бързо ядрено разоръжаване и среща с президента на САЩ Доналд Тръмп, за да се ускори процесът.

Това съобщи президентът на Южна Корея Мун Дже-ин след тридневната си среща с Ким в Пхенян тази седмица, информира "Ройтерс".

Ким Чен-ун изпрати Мун Дже-ин с два тона гъби

Ким Чен-ун изпрати Мун Дже-ин с два тона гъби

Завършиха тридневната си среща с изкачване на свещен планински връх

"Ким Чен-ун изрази желанието си, той иска бързо ядрено разоръжаване и фокус върху икономическото развитие", каза Мун на пресконференция в Сеул след завръщането си от КНДР.

КНДР и Република Корея със стъпка към траен мир на Корейския полуостров
Обновена

КНДР и Република Корея със стъпка към траен мир на Корейския полуостров

Споразумението беше подписано по време на церемония в държавната резиденция Paekhwawon в Пхенян

"Той заяви, че се надява (държавният секретар на САЩ) Майк Помпео да посети КНДР скоро, а също така в близко бъдеще да проведе втора среща с Тръмп с цел да се забърза процесът по ядрено разоръжаване", добави южнокорейският държавен глава.

Ким Чен-ун е предал на Мун Дже-ин послание за президента на САЩ.

Мун разкри още, че Сеул и Пхенян ще подпишат мирен договор след пълно ядрено разоръжаване на КНДР, съобщава "Йонхап". Той добави, че подписването на документ за прекратяване на Корейската война, планирано да се осъществи до края на тази година, ще се отбележи "само с политическа декларация".

Корейската война е прекратена с примирие през 1953 г., но двете държави все още не са подписали мирен договор.

Декларацията за прекратяване на войната няма да засегне присъствието на американски войски и командването на ООН в Южна Корея, обясни Мун и добави, че Ким споделя позицията му.

"Ще бъде политическа декларация, която ще отбележи начало на мирни преговори. Ще бъде подписан мирен договор, както и нормализиране на отношенията между КНДР и САЩ, след като Северна Корея постигне пълно ядрено разоръжаване", посочи южнокорейският лидер.