Китай бързо строи болница с 1000 легла за заболели от новия вирус, който е отнел живота на най-малко 26 души, а стотици са заболели. Коронавирусът принуди китайските власти да наложат безпрецедентна карантина над повече от 10 града по време на най-важния празник на страната, информира АП.

В навечерието на Лунната нова година транспортът е спрян в най-малко 10 града с общо население от 33 милиона души. Градовете под карантина са Ухан, откъдето тръгна вирусът, и още девет съседни града в централната китайска провинция Хубей.

Медии публикуват кадри с падащи хора по улиците в Китай
Обновена

Медии публикуват кадри с падащи хора по улиците в Китай

71 души в критично състояние в Ухан и 7 блокирани града с близо 24 млн. души

Властите в Ухан обявиха, че има недостиг на медицински ресурси и градът строи болница по модел на здравно заведение в Пекин за лечение на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС). Сглобяемата постройка ще бъде на площ 25 000 квадратни метра и ще бъде завършена до 3 февруари.

Снимка 463175

Източник: ЕПА

Болницата в китайската столица за лечение на ТОРС беше вдигната през 2003 г. само за 6 дни. Тогава вирусът се разпространи в повече от десет държави и уби около 800 души.

Първи починал от коронавирус извън китайската провинция Хубей

Първи починал от коронавирус извън китайската провинция Хубей

Така общо 18 души са починали от вируса

Мистериозна тишина на традиционно натоварените улици, търговски центрове и обществени места в Ухан след наложената преди два дни карантина. Маските са задължителни. Снимки от града показват празни рафтове в магазините, след като хората се запасиха, тъй като карантината може да продължи по-дълго. Железопътните гари, летището и метрото са затворени. Полицията проверява движещите се автомобили, тъй като не всички пътища са затворени.

Болниците в града се борят с потока от пациенти и с липсата на медикаменти.

Снимка 463174

Източник: ЕПА

Най-малко 8 болници в Ухан призоваха хората да дарят маски, очила, престилки и друго медицинско облекло.

Пекин отменя празненствата за китайската Нова година заради коронавируса

Пекин отменя празненствата за китайската Нова година заради коронавируса

Опитва се да ограничи разпространението на вируса

В столицата Пекин големите събития за посрещането на Лунната нова година са отменени.

Националната комисия по здравеопазване съобщи, че потвърдените случаи на заболели от коронавируса са достигнали 830. 26 души са починали, включително двама души извън провинция Хубей. Най-младият починал от вируса е на 36 г в Хубей.

Снимка 463173

Източник: ЕПА

Първите симптоми на заболяването са като при настинка и грип, включително кашлица, температура, стягане в гърдите и затруднено дишане, но могат да прераснат в пневмония.

В петък Южна Корея и Япония потвърдиха, че имат втори случай на заболял от вируса, а Сингапур потвърди за трети. Случаи има също в Хонконг, Макао, Тайван, САЩ, Тайланд и Виетнам.

 Препоръки при пътуване заради китайския коронавирус

Препоръки при пътуване заради китайския коронавирус

314 са потвърдените случаи на заразени с новия коронавирус

Много държави проверяват пътниците от Китай и изолират всеки със симптоми.

Световната здравна организация реши да не обявява международно извънредно положение. Решението за налагане на извънредно положение може да увеличи ресурсите за борба със заплахата, но потенциално също може да засегне икономиката.