Китайските власти в сряда наложиха ограничения за пътуване и забраниха събиранията в столицата на провинция Хъбей, която е около Пекин, при последната ескалация на мерките за предотвратяване на поредната коронавирусна вълна, съобщава "Ройтерс".

Провинцията, която влезе във "военен режим" във вторник, представлява 20 от 23-те нови местно предадени случая на COVID-19, съобщени в континентален Китай на 5 януари, повече от общо 19 случая в провинцията през трите предходни дни.

Хъбей също така представлява 43 от 64 нови асимптоматични случая - пациенти, които са заразени с вируса на SARS-CoV-2, но все още не показват симптоми на COVID-19.

Столицата на Хъбей, Шицзяжуан град с 11 милиона, който съобщи за 19 потвърдени и 41 асимптоматични случая, засили контрамерките. Ще бъде необходимо всички пътници да представят отрицателен тест за COVID-19 за нуклеинова киселина през последните 72 часа, преди да се качат на влак или самолет, се казва в изявление на международното летище Shijiazhuang Zhengding в сряда.

Градът също така стартира масово тестване, затвори основния си автобусен терминал за дълги разстояния, забрани събирането и нареди жилищни комплекси да не допускат чужди жители. Доставките на колети в Шицзяжуан са преустановени за три дни.

Общият брой на новите континентални случаи, включително случаите от чужбина, е спаднал до 32 спрямо 33 ден по-рано. Страната не отчита асимптоматичните пациенти като потвърдени случаи на COVID-19.

Пекин ваксинира хиляди с одобрената ваксина на Sinopharm

Пекин ваксинира хиляди с одобрената ваксина на Sinopharm

Китай иска да ваксинира милиони граждани преди масовото пътуване за Нова година

Китай продължава да предприема агресивни мерки за предотвратяване на поредната вълна от болестта, която уби 4634 души в Китай и близо 1,9 милиона в световен мащаб.

Властите в Далиан, провинция Ляонин, където през последните дни се съобщава за нови локални инфекции с COVID-19, също забраниха на жителите на райони, определени като средно или високорискови за болестта, да напускат града. На жителите, които не живеят в такива райони е казано да се въздържат от излишни пътувания извън Далиан.

Правителствата на провинциите и градовете често прилагат комбинация от мерки, включително масово тестване, затваряне на училища и ограничаване на пътуванията за тези в райони с група от нови пациенти с COVID-19. Китайските митнически служители провеждат рутинни проверки на вносни стоки, за да проверят за следи от коронавирус.

В същото време Китай се опита да прекрои информацията за това кога и къде е започнала пандемията, като висши служители подчертават проучвания, според които болестта се е появила в множество региони. Пекин също отхвърли обвиненията в неправомерно или неправилно управление на огнището на COVID-19 в страната.

Във вторник ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че е "много разочарована", че Китай все още не е упълномощил екип от международни експерти, натоварени да изследват произхода на коронавируса в страната.

Екипът от 10 души трябваше да потегли в началото на януари, за да проучи ранните случаи на коронавирус. Двама членове вече са заминали, но оттогава са се върнали или са избрали да отидат в трета държава, коментира шефът на СЗО за извънредни ситуации Майк Райън.

Китайското външно министерство не отговори на "Ройтерс" за коментар относно невъзможността на екипа на СЗО да влезе в Китай.

СЗО изпраща експерти в Китай за разследване произхода на коронавируса

СЗО изпраща експерти в Китай за разследване произхода на коронавируса

Пекин отложи достъпа на независими експерти