Китай обяви, че ще дари още 30 милиона долара на Световната здравна организация (СЗО), която търси повече от 1 милиард долара финансиране в битката срещу пандемията от коронавирус, която отне живота на повече от 180 000 души по света, информира "Ройтерс".

Учени: Повече от 230 000 са заразените с коронавирус в Китай

Учени: Повече от 230 000 са заразените с коронавирус в Китай

В континенталната част на Китай бяха потвърдени повече от 55 000 случая към 20 февруари

Обещанието идва седмица след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да замрази финансирането за СЗО, обвинявайки базираната в Женева организация в насърчаване на китайска "дезинформация" за вируса.

Говорител на външното министерство написа в "Туитър", че Китай е решил да дари допълнителни 30 милиона долара на СЗО в подкрепа на борбата срещу коронавируса и конкретно за укрепване на здравните системи на развиващите се държави.

Представителят добави, че Китай вече е дарил 20 милиона долара на СЗО на 11 март.

В сряда генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус изрази надежда, че администрацията на Тръмп ще преосмисли решението си.

"Надявам се, че САЩ вярват, че това е важна инвестиция, не само помощ за другите, но и САЩ също да останат в безопасност", каза той.

Помпео: Китайските комунисти не съобщиха навреме на СЗО за коронавируса

Помпео: Китайските комунисти не съобщиха навреме на СЗО за коронавируса

На пресконференция Помпео също обвини Пекин, че не е съобщил, че вирусът се предава от човек на човек

През 2019 г. САЩ са дарили повече от 400 милиона долара на СЗО или 15% от бюджета на организацията.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 169 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,6 млн. случая и над 183 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 713 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".