Войната срещу отпадъците на президента на Китай Си Дзинпин е подплатена със законопроект, който предвижда солидни глоби за фирмите, които позволяват или насърчават изхвърляне на храна, пише "Гардиън".

През август китайският лидер заяви, че количеството изхвърляна храна в страната е шокиращо и подчерта, че "отпадъците са срам, а пестеливостта е благородство".

"Операция празна чиния": Хранителните отпадъци са следващата мишена на Си Дзинпин

"Операция празна чиния": Хранителните отпадъци са следващата мишена на Си Дзинпин

Отпадъците са срам, а пестеливостта е благородство

Местните власти предприеха "Операция празна чиния" за намаляване на отпадъците и прилагат системата "N-1 поръчка", при която група трябва да поръчва едно блюдо по-малко от броя на клиентите.

Според проектозакона, внесен в Постоянния комитет на Националния народен конгрес, продавачите на храна ще бъдат санкционирани, ако подвеждат потребителите да поръчват повече храна от необходимо. Нарушителите ще бъдат предупреждавани от местните власти и ще бъдат глобявани с 10 000 юана (1140 британски лири), ако не спазват нарежданията.

Законопроектът също предвижда потенциални глоби за радиа, телевизии и сайтове, които публикуват и разпространяват информация, която насърчава хранителни отпадъци, включително и преяждане. Глобите могат да достигат до 100 000 юана или затваряне на бизнеса "за поправка".

Доклад от 2015 г. на Китайската академия на науките и партньори разкрива, че до 18 милиона тона храна се изхвърля всяка година в големите градове, което е достатъчно храна за 30 до 50 милиона души годишно. 1/4 от хранителните отпадъци са ориз и нудали, а около 18% - месо.