Китайските и индийските войници се "оттеглиха напълно" от по-голямата част от спорната граница между двете държави, съобщи Министерството на външните работи в Пекин, цитирано от АФП.

Индия обмисля разполагане на изтребители "Рафал" на границата с Китай

Индия обмисля разполагане на изтребители "Рафал" на границата с Китай

Тази перспектива ще бъде обсъдена на среща на командването на ВВС в Ню Делхи на 22-24 юли

По-рано тази година възникнаха най-смъртоносните сражения между армиите на двете държави от десетилетия. Ситуацията в Източен Ладак се обтегна, след като през май и юни китайски и индийски войници влязоха в сблъсък. При краткия конфликт загинаха около 20 индийски войници и около 45 китайски войници. След това Индия и Китай увеличиха концентрацията на своите войски в този район. В началото на юли двете страни договориха постепенно оттегляне от линията на действителен контрол.

"Ситуацията на място продължава да се успокоява и деескалира", каза говорител на китайското ведомство.

Индия и Китай изтеглят войниците от спорен граничен район

Индия и Китай изтеглят войниците от спорен граничен район

Източникът поясни, че изтеглянето е в резултат на споразумение

"Граничните войски на двете държави се оттеглиха напълно на повечето места", добави той.

Представителят отбеляза, че двете страни подготвят пети кръг преговори между военните командири, но все още не е уточнена дата.

След сблъсъците на 15 юни представители на Китай и Индия се срещнаха и договориха стъпки за намаляване на напрежението. Но двата ядрени съседа продължават да подсилват границата между Ладак и Тибет.

Междувременно антикитайските настроения нараснаха в Индия от възникването на граничния сблъсък, който предизвика улични протести и призиви за забрана на китайски продукти в страната с 1,3 милиарда души население.

Индийското правителство забрани десетки китайски приложения, включително и платформата TikTok, тъй като ги разглежда като заплаха за националната сигурност.