Китай и Русия започнаха мащабни военноморски учения в Южнокитайско море – два месеца след решение на международен трибунал, че Пекин няма правни основания да претендира за територии в акваторията, съобщава ДПА.

Припомняме, през юли Постоянният арбитражен съд в Хага отсъди, че Пекин няма право на претенции към акваторията, решавайки в полза на Филипините в правен спор. Пекин не участва в арбитражния процес, отхвърляйки решението. Седмица след съдебното решение Китай започна нови военни учения в морето.

Ученията ще се проведат до крайбрежието на южната китайска провинция Гуандун. В ученията ще участват кораби, подводници, самолети, хеликоптери, пехотинци и бронирана бойна техника, отбелязват от китайското военно министерство.

В рамките на 8 дни двете държави предимно ще насочат усилия към съвместна въздушна отбрана, борба с подводници, издирвателни и спасителни операции, пресичане на морски територии и превземане на острови, пояснява говорител на ВМС на Китай.

Ученията „Морско взаимодействие – 2016” ще се проведат от 12 до 19 септември в северозападната част на Южнокитайско море, съобщава ТАСС, позовавайки се на военното министерство на Русия.

В тренировките участват 18 кораба, 21 единици авиационна техника, повече от 250 военнослужещи и 15 единици бойна техника.

Активната фаза на ученията ще се проведе в периода 15-19 септември.

Първите учения „Морско взаимодействие” се проведоха на 22-27 април 2012 година в Жълто море.