Китай и САЩ потвърдиха, че са договорили текста на първа фаза от търговско споразумение, съобщават световни агенции.

Като част от споразумението Вашингтон ще започне постепенно премахване на мита върху китайски стоки.

САЩ и Китай със споразумение, чака се одобрението на Тръмп

САЩ и Китай със споразумение, чака се одобрението на Тръмп

Не се уточняват детайли около договорката на този етап

Сделката ще спре налагането на нови американски мита върху китайски стоки, което беше планирано за неделя, когато изтича наложеният от Вашингтон краен срок. Освен това помага за деескалация на търговската война между двете държави, която започна преди 19 месеца.

Администрацията на Доналд Тръмп се е съгласила да не прилага плана си за налагане на мита върху китайски внос за 160 милиарда долара от неделя и да намали съществуващите мита, макар че не е ясно в какъв размер.

В замяна Пекин ще купува повече селскостопанска продукция от САЩ, американските компании ще увеличат достъпа си до китайския пазар и Пекин ще затегне правилата за защита на интелектуалната собственост.

Много близо сме до голямо споразумение с Китай, обяви Тръмп

Много близо сме до голямо споразумение с Китай, обяви Тръмп

Днес се очаква Доналд Тръмп да се срещне с топ съветниците си

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че преговорите по втората фаза от търговското споразумение с Пекин ще започнат "веднага", а не след президентските избори през 2020 г. Той потвърди "изумителната" първа фаза от споразумението и разкри подробности.

Тръмп разясни, че Китай се е съгласил да направи много структурни промени, а също така ще закупят голямо количество селскостопански продукти, енергийни и други стоки. Американският лидер потвърди, че предвидените за 15 декември нови мита няма да влязат в сила. Доналд Тръмп написа още в "Туитър", че САЩ ще намалят митата върху китайски стоки от 25 на сто до 7,5%.

САЩ ще премахнат някои от митата върху китайски стоки за 360 милиарда долара.

Китай ще отмени увеличаване на митата, планирано от неделя, 15 декември. Според Пекин САЩ са се съгласили да отменят планираните мита от 15% върху китайски стоки.

Китай иска намаляване на тарифите за търговската сделка със САЩ

Китай иска намаляване на тарифите за търговската сделка със САЩ

Това е условието, за да има търговско споразумение

Някои съветници на Белия дом коментираха, че Китай се е съгласил да купи американска селскостопанска продукция през 2020 г. за 50 милиарда долара, но към момента тази цифра не се потвърждава.

Китай ще увеличи вноса на соя и свинско.

"Вашингтон пост" пише, че инвеститорите са объркани, тъй като нито китайското правителство, нито американското са публикували съдържанието на сделката.