Китайското министерство на търговията заяви, че тарифите трябва да бъдат понижени, за да има търговско споразумение на първа фаза със САЩ, предаде "Ройтерс".

По телефонно обаждане миналата седмица, водещият китайски търговски преговарящ вицепремиер Лиу Той обсъди "основни въпроси, за които са загрижени" с търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

САЩ и Китай са близо до споразумение за отмяна на мита

САЩ и Китай са близо до споразумение за отмяна на мита

Двете държави са постигнали напредък на преговорите

Приключването на първата фаза от сделката първоначално се очакваше през ноември, преди новия кръг от американските тарифи, планиран да започне през 15 декември.

На 7 ноември Гао заяви, че Китай и Съединените щати трябва едновременно да отменят някои съществуващи тарифи за стоките един на друг, за да могат двете страни да постигнат първа фаза от търговската сделка. 

Предстоят преговори колко тарифи могат да бъдат отменени.

Китай налага санкции на САЩ за Хонконг

Китай налага санкции на САЩ за Хонконг

Пекин също преустановява разглеждането на искания за акостиране на американски кораби

Преди дни американски представители предупредиха, че ще бъдат наложени нови мита на 15 декември, ако не бъде постигнат напредък на разговорите. Доналд Тръмп заяви, че САЩ не бързат и сделката може да бъде сключена след президентските избори през ноември 2020 г.

Вчера Китай разкритикува Вашингтон, след като Камарата на представителите прокара законопроект, който позволява налагане на санкции на китайски представители за нарушаване на човешките права на уйгурите в Синдзян.

Отделно САЩ ядосаха Китай, след като подкрепиха протестиращите в Хонконг.