Китай изнася ваксини COVID-19 за 27 страни и предоставя безплатна помощ за ваксини на 53 нуждаещи се страни. Това заяви говорителят на външното министерство Уън Уенбин във вторник, цитиран от "Синхуа". Помощта за ваксини от Китай е пристигнала в Пакистан, Камбоджа, Лаос, Екваториална Гвинея, Зимбабве, Монголия и Беларус, а износът на ваксини от Китай е пристигнал в Сърбия, Унгария, Перу, Чили, Мексико, Колумбия, Мароко, Сенегал, ОАЕ и Турция.

Уън изрази надежда, че всички страни ще се обединят и ще дадат положителен принос в подкрепа на международната общност, особено на развиващите се страни за преодоляване на пандемията. Китай е първата страна, която се ангажира да направи ваксините обществено благо, каза той, добавяйки, че ще продължи да осъществява сътрудничество с всички страни в рамките на своите възможности.

Китай използва руска стратегия за разпространение на лъжи, че САЩ са създали COVID-19

Китай използва руска стратегия за разпространение на лъжи, че САЩ са създали COVID-19

9-месечното разследване е проведено от Асошиейтед прес

Китайското правителство е направило "малко" по отношение епидемиологичното разследване на произхода на коронавируса в Ухан в първите 8 месеца след избухването на епидемията. Информацията разпространява вестник "Гардиън", позовавайки се на вътрешен документ на Световната здравна организация (СЗО).

В документа от 10 август 2020 г. пише също, че екипът, който се е срещнал с китайските си колеги като част от мисия за оказване на помощ за установяване на произхода на вируса, е получил оскъдна нова информация тогава. Не е получил никакви документи или данни по време на интензивните дискусии с китайските представители.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън наскоро изрази безпокойство около оказваното от Китай сътрудничество за проучване на вируса и необходимостта СЗО да поддържа висок стандарт.

Няма коментар от СЗО и Китай.

По-рано този месец от СЗО посочиха няколко причини за произхода на вируса след разследване в Ухан.

Китай направил малко за разследване произхода на COVID-19

Китай направил малко за разследване произхода на COVID-19

Документът от две страници обобщава посещение на експерта на СЗО Петер Бен Ембарек в Китай