Правителството на Китай използва стратегия на руснаците за разпространение на лъжи, че САЩ са създали COVID-19, разкрива ново разследване на Асошиейтед прес.

9-месечното разследване е проведено от Асошиейтед прес и Дигиталната лаборатория по криминалистика на Атлантическия съвет. Установено е, че Китай е превърнал в оръжие лъжи, че САЩ са създали коронавируса и ги разпространява в различни социални мрежи, включително в Twitter, Facebook, VK и Weibo.

На 26 януари 2020 г., няколко дни след засичането на първия случай на коронавирус в САЩ, мъж от Вътрешна Монголия, китайски автономен регион, публикува видео в китайската социална мрежа Kuaishou. Мъжът твърди, че вирусът е разработен от американците.

Видеото е гледано около 14 000 пъти преди да бъде свалено. По-късно мъжът е арестуван за 10 дни и глобен за разпространение на лъжи.

Всекидневникът People's Daily, официално издание на Централния комитет на Китайската комунистическа партия, съобщи за арестувания мъж в началото на февруари, за да напомни, че разпространението на фалшива информация се наказва с арест.

Но Министерството на външните работи на Китай и най-малко 30 китайски дипломати по света по-късно започват да лансират същата конспирация, която е подсилвана от държавните медии.

На 9 март е публикувано есе, в което се твърди, че американските военни са пуснали вируса на спортно състезание в Ухан, Китай, през октомври 2019 г. Впоследствие е организирана анонимна онлайн петиция с искане Белият дом да отговори на обвиненията.

Дезинформационната кампания на Китай е започнала месеци, след като руска обществена медия обяви, че новият коронавирус е свързан с тестване на биологично оръжие от САЩ за изпитване на биологичните оръжия за отбрана на Пекин. "Звезда", медията на руската армия, цитира Игор Никулин като източник на теорията.

Никулин е четири пъти провалил се политически кандидат, който твърди, че е работил с ООН по разоръжаване на Ирак от 1998 до 2003 г. ООН няма подобна информация. Ричард Бътлър, който е тогавашният главен оръжеен инспектор на ООН, заяви, че никога не е чувал за Никулин.

В миналото Никулин е лансирал теорията, че САЩ са създали СПИН за отслабване на американската икономика.