Китай не успя да получи подкрепата на Индия за амбициозния инфраструктурен проект "Един пояс, един път" в края на среща на външните министри на държавите от Шанхайската организация за сътрудничество, съобщава "Ройтерс".

С проекта китайският президент Си Дзинпин иска Пекин да се свърже с останалата част от Азия и други континенти, възобновявайки историческия Път на коприната.

Индия не се е подписала под инициативата като част от един ключов проект - Икономически коридор между Китай и Пакистан за 57 милиарда долара, който се предвижда да преминава през Кашмир, който се оспорва от Делхи и Исламабад.

Въпросът за "Един пояс, един път" ще бъде ключов показател дали визитата на премиера на Индия Нарендра Моди в Китай в петък и събота ще доведе до успех.

Но външният министър на Индия не изрази подкрепата си за "Един пояс, един път" в комюникето след срещата на Шанхайската организация за сътрудничество в Пекин.

Индия и Пакистан се присъединиха към организацията през 2017 г.

Всички останали външни министри на Казахстан, Киргизстан, Пакистан, Русия, Таджикистан и Узбекистан "потвърдиха подкрепата си за китайското предложение "Един пояс, един път", се казва в декларацията.

Не се представят повече подробности по въпроса.

От официалното съобщение става ясно, че държавите като цяло са единни относно подкрепата си за иранската ядрена сделка и борбата с екстремизма.