Китай не вижда причина да участва на разговори за ядрено разоръжаване между САЩ и Русия, обяви говорител на китайското външно министерство на пресконференция, цитиран от медии.

По-рано "Ню Йорк таймс" писа, че САЩ искат тристранен ядрен договор с Русия и Китай. Днес Москва и Вашингтон провеждат разговори за контрол над оръжията в Женева.

Китайският говорител добави, че САЩ и Русия трябва да съкратят ядрените си оръжия, за да "изпратят сигнал към целия свят".

"Русия и САЩ са най-големите ядрени сили в света. Фактът, че планират обсъждане на контрола над оръжията, е много добро събитие. Що се отнася до участие на Китай на тези разговори, ние заявихме позицията си многократно. В момента не виждаме предпоставки или база за участие на Китай на такива разговори. Русия повтори, че разбира позицията на Китай по този въпрос", обясни представителят.

По-рано този месец Русия призова за многостранен договор за ядрено разоръжаване.

Според информация на Асоциацията за контрол на въоръженията от юли по света има 14 000 ядрени бойни глави. 6490 са притежание на Русия, а 6185 - САЩ. Франция е трета в списъка с 300 ядрени бойни глави, а Китай е на четвърто място с 290. Останалите държави, които притежават атомни оръжия, са: Великобритания, Пакистан, Индия, Израел и КНДР.

Ядрените държави - модернизират арсенала си, но бойните глави намаляват

Ядрените държави - модернизират арсенала си, но бойните глави намаляват

Ключовото откритие е, че въпреки цялостното намаляване на броя на ядрените бойни глави през 2018 г., всички държави, притежаващи атомни оръжия, продължават да модернизират ядрените си арсенали