Китайското външно министерство заяви, че Пекин ще наложи ответни санкции срещу американски физически лица в отговор на закона, насочен към банките, въпреки че изявлението, публикувано чрез държавните медии, не се позовава на изпълнителната заповед, предаде "Ройтерс".

"Хонконгските дела са чисто вътрешни работи на Китай и никоя чужда държава няма право да се намесва", заяви министерството.

Критиците на закона за сигурността се опасяват, че той ще смаже широкообхватните свободи, обещани на Хонконг, когато се върне на китайско управление през 1997 г., докато привържениците твърдят, че той ще донесе стабилност на града след година на насилствени антиправителствени протести.

Отношенията на САЩ с Китай са обтегнати от глобалната пандемия на коронавирус, военното натрупване на Китай в Южнокитайско море, лечението на уйгурските мюсюлмани и огромните търговски излишъци.

Справянето на Тръмп с пандемията на коронавируса предизвика съмнения дали той може да спечели преизбиране на 3 ноември на фона на прилив на нови инфекции. Той се опита да отклони вината върху Китай.

"Ние държим Китай изцяло отговорен за прикриването на вируса и разпространяването му по света. Можеха да го спрат, трябваше да го спрат. Би било много лесно да се направи при източника, когато това се случи ", каза той.

Тръмп издаде заповед за Хонконг

Тръмп издаде заповед за Хонконг

Мерки срещу Китай

На въпрос дали планира да разговаря с китайския президент Си Дзинпин, Тръмп каза: "Нямам планове да говоря с него."

Президентът Доналд Тръмп нареди прекратяване на специалния статут на Хонконг съгласно американския закон, за да накаже Китай за това, което той нарече "потиснически действия" срещу бившата британска колония, като накара Пекин да предупреди за наказателни санкции.

Позовавайки се на решението на Китай да приеме нов закон за националната сигурност за Хонконг, Тръмп подписа изпълнителна заповед, според която ще прекрати преференциалното икономическо третиране на града.

"Без специални привилегии, без специално икономическо третиране и без износ на чувствителни технологии", каза той на пресконференция.

Американският президент също подписа законопроект, одобрен от Конгреса на САЩ, за да санкционира банките, които работят с китайски служители, които прилагат новия закон за сигурност.

Тръмп: Не се интересувам от преговори с Китай

Тръмп: Не се интересувам от преговори с Китай

Белият дом може да вдигне митата

"Днес подписах законодателство и изпълнителна заповед, за да държа Китай отговорен за агресивните си действия срещу хората в Хонконг", каза Тръмп.

"Хонконг вече ще се третира по същия начин като континентален Китай", добави той.

Съгласно изпълнителната заповед американската собственост ще бъде блокирана на всяко лице, определено да отговаря за или да е съучастник в "действия или политики, които подкопават демократичните процеси или институции в Хонконг", според текста на документа, публикуван от Белия дом.

Той също така насочва длъжностните лица да "отменят изключенията от лицензиите за износ в Хонконг" и включва отмяна на специално третиране за притежателите на паспорти в Хонконг.