Китай обяви в петък, че 777 милиона граждани, повече от половината от населението му, са завършили графика си за ваксинация срещу Covid-19 и изключват по-широко разпространение на нова епидемия, съобщава ДПА .

Според Националната здравна комисия, страната е приложила общо 1,83 милиарда дози на лица на различна възраст и дори чужденци и е изпратила около 800 милиона дози в чужбина.

Най-лошото огнище на коронавирус в Китай за една година до голяма степен е овладяно, съобщиха здравните власти. Рискът от друго разпространение в цялата страна е "сравнително нисък", каза Хе Цинхуа от Комисията по здравеопазване, според държавните медии.

При последното огнище на силно заразния вариант Делта, около 1280 инфекции са открити в 48 града в 18 провинции и региони, каза той.

36 града обаче не са открили нови случаи през последните пет дни, каза здравният служител.

Избухването постави на изпитание строгата китайска стратегия за Covid-19. Властите реагираха веднага с комендантски час, прекъсване на транспортни връзки, ограничения за пътуване, масови тестове и карантина.

Избухването е проследено от заразяване на трима летищни работници в Нанкин през юли, докато почистват самолет от Русия. Най-населената страна в света, където коронавирусът бе открит за първи път през декември 2019 г., до голяма степен държи вируса под контрол от миналата година.

Китай до голяма степен се затвори за другите държави. Влизането в страната е строго ограничено. Всеки трябва да прекара две до три седмици в карантина при пристигане. Броят на чужденците, работещи в Китай, рязко е намалял.