Китай очаква най-ниския икономически растеж за близо три десетилетия. Премиерът на страната Ли Къцян предупреди, че втората най-голяма икономика в света е изправена пред "тежки" предизвикателства, пише "Гардиън".

Снимка 410321

Източник: ЕПА

Къцян съобщи на ежегодната сесия на китайския законодателен орган, че икономическият растеж на страната ще бъде между 6,0% и 6,5 на сто, което е спад спрямо целта от миналата година - 6,5 на сто. През 1990 г. икономическият ръст се сви до 3,9 на сто заради международните санкции във връзка с протестите на площад "Тянанмън". През 2018 г. Китай отчете растеж от 6,6 на сто - най-слабия от 1990 г.

Започна ежегодната сесия на китайския парламент

Започна ежегодната сесия на китайския парламент

Близо 3000 китайски делегати от цялата държава се събират в Пекин

"Ние ще се изправим пред по-тежка и по-усложнена среда, както и пред рискове и предизвикателства. Трябва да сме напълно подготвени за тежка борба", призова Къцян.

Обръщението на премиера към делегатите идва на фона на забавен икономически растеж, търговска война със САЩ и дипломатическо напрежение около китайския гигант Huawei. В страната Китай е засегнат от скандали в общественото здравеопазване, протестиращи работници, студенти и малки джобове на активисти.

Премиерът обясни, че през изминалата година Китай се е изправил пред "сурови предизвикателства", включително търговски противоречия, "засилващ се протекционизъм и едностранни действия", както и забавено вътрешно потребление.

Снимка 410323

Източник: ЕПА

Натискът върху китайската икономика продължава да се увеличава, ръстът на потреблението се забавя. Реалната икономика е изправена пред много трудности, подчерта министър-председателят.

По време на близо двучасовата си реч премиерът обеща разширяване на пазара на труда, съкращаване на данъците и намаляване на разходите на бизнеса.