Близо 3000 китайски делегати от цялата държава се събират в Пекин днес за началото на ежегодната сесия на Националния народен конгрес на Китай, информира АФП.

Китай маха ограничението за президентския мандат

Китай маха ограничението за президентския мандат

Си Дзинпин може да остане

Работата на законодателния орган ще продължи две седмици, през които ще бъде хвърлена светлина върху политиката и приоритетите на Китай, въпреки че повечето от законопроектите предварително са съгласувани от лидерите на Комунистическата партия.

Докато икономическият растеж се забавя и китайските власти се опитват да прекратят търговската война със САЩ, всички погледи ще бъдат насочени към решения на Пекин, които могат да подсилят икономиката.

Снимка 410313

Източник: ЕПА

Официални представители обясниха, че 2948 делегати присъстват на откриването на Националния народен конгрес, за да чуят премиера Ли Къцян, който ще разкрие икономическите планове и занижената през 2019 г. цел на икономически растеж.

Китай увеличава разходите за отбрана

Китай увеличава разходите за отбрана

Пекин планира шест самолетоносача

2/3 от членовете са от управляващата Китайска комунистическа партия, която е на власт от 1949 г. Тя е съставена от представители от всички 31 провинции, автономни региони, включително Хонконг и Макао, както и от армията.

Снимка 410310

Източник: ЕПА

Докато те се събират само веднъж през годината, за да гласуват големите законопроекти, да одобрят бюджета и да гласуват номинации, Постоянният комитет се събира на всеки два месеца, за да приеме други проектозакони и поправки.

Но законодателството е одобрено от партийните лидери още преди началото на парламентарните заседания.

Китай настоя членовете на партията да се придържат към Маркс и Ленин, не към призраци и духове

Китай настоя членовете на партията да се придържат към Маркс и Ленин, не към призраци и духове

Последният опит за изкореняване на суеверните практики

През миналата година в законодателния орган 2958 срещу двама гласуваха в подкрепа безсрочен президентски мандат, което означава, че Си Дзинпин може да остане на власт до края на живота си.

По време на заседанията са предприети изключителни мерки за сигурност в центъра на китайската столица.

Китайските комунисти преизбраха единодушно Си Дзинпин за държавен лидер

Китайските комунисти преизбраха единодушно Си Дзинпин за държавен лидер

За него гласуваха всички 2970 делегати...

Най-важната точка от дневния ред е закон за чуждестранните инвестиции, който се очаква да бъде прокаран на 15 март - последния ден от работата на парламента. Законодателство ще забрани незаконния трансфер на технологии и "незаконна правителствена намеса" в чуждестранни компании. Това е една от ключовите точки в преговорите между Китай и САЩ.