Китай одобри нова ваксина COVID-19 за спешна употреба, разработена от ръководителя Център за контрол на заболяванията, съобщава АП.

Гао Фу, ръководителят на китайската CDC, ръководи разработването на протеинова ваксина, която е одобрена от регулаторите за спешна употреба, се казва в изявление в понеделник от Института по микробиология на Китайската академия на науките.

Това е четвъртата такава ваксина, която е с издадено одобрение за спешна употреба. Китай одобри четири ваксини, разработени от три китайски компании за общо ползване.

Китай издава визи на чужденци само ако са имунизирани с китайска ваксина

Китай издава визи на чужденци само ако са имунизирани с китайска ваксина

Страната е затворена за почти всички чужденци от миналия март

Ваксината е разработена съвместно от Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical Co. Ltd. и Китайската академия на науките.

Екипът е завършил клинични изпитвания фаза 1 и фаза 2 през октомври миналата година и в момента провежда последната фаза от опити в Узбекистан, Пакистан и Индонезия, се казва в изявлението.

Ваксината е одобрена за употреба в Узбекистан на 1 март.

Протеиновата субединична ваксина е подобна на много от другите ваксини, които са одобрени в световен мащаб, тъй като тя обучава тялото да разпознава шип протеина, който покрива повърхността на коронавируса, въпреки че разликата се крие в това как казва на тялото да разпознае протеин.

Учените отглеждат безобидна версия на протеина в клетките и след това го пречистват, преди той да бъде сглобен във ваксина и инжектиран.

Предупреждения за коронавирус - дипломати разкриват опасностите в Ухан още през 2017 г.

Предупреждения за коронавирус - дипломати разкриват опасностите в Ухан още през 2017 г.

Видя ли са опасна лаборатория, но са пренебрегнати във Вашингтон

Няма публично достъпна информация в рецензирани научни списания за данните от клиничните изпитвания, показващи ефикасност или безопасност.

Говорител на компанията заяви, че понастоящем данните не могат да се споделят, но компанията активно предоставя информацията на здравните власти.

Китай бавно ваксинира населението си от 1,4 милиарда души, въпреки че има четири ваксини, одобрени за общо приложение.

Последните данни, според правителствени служители на брифинг за пресата в понеделник в Пекин, са, че използвани 64,98 милиона дози ваксини.

Шарл Мишел: Русия и Китай използват ваксините за пропагандни цели

Шарл Мишел: Русия и Китай използват ваксините за пропагандни цели

ЕС не прави това, говори за ценности...

Китай се е насочил към това, което счита за ключово население за ваксинация, а именно здравните работници, както и тези, които работят на границата или митниците и конкретни отрасли, избрани от правителството.

Втора група, която досега липсваше в сравнение с много други страни, бяха възрастните хора и тези с предварително съществуващи проблеми.

Преди това ваксините са ограничени до хора на възраст 18-59 години, тъй като служителите се позовават на липсата на данни от клинични изпитвания за тези, които са по-възрастни, въпреки че правителството изглежда сигнализира, че сега ограниченията са отменени.

"Ние незабавно ще извършим масово ваксиниране на съответните популации", заяви Ли Бин, заместник-председател на Националната здравна комисия.

Китайската официална агенция "Синхуа" съобщи през уикенда, че в определени квартали в Пекин местните здравни центрове са започнали да предлагат ваксините на тези на 60 и повече години.

Граждани със зелен здравен QR код могат да пътуват свободно в Китай

Граждани със зелен здравен QR код могат да пътуват свободно в Китай

Без да показват отрицателен тест за COVID-19