Канадски гражданин, задържан в Китай по-рано този месец, е освободен и е върнат в Канада, обяви правителството в Отава, цитирано от "Гардиън".

Канадската национална телевизия CBC съобщи, че Сара Макайвър е учител.

По-рано този месец китайското външно министерство заяви, че на Сара Макайвър е наложено "административно наказание", тъй като е работила нелегално.

ЕС, САЩ и Канада поискаха от Китай да освободи двамата канадци

ЕС, САЩ и Канада поискаха от Китай да освободи двамата канадци

Китай задържа двамата канадци, след като канадските власти арестуваха финансовия директор

Сара Макайвър е третият канадски гражданин, задържан от Китай след ареста на финансовия директор на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" Мън Ванчжоу на 1 декември. Канадски представител коментира, че няма причина да се вярва, че задържането на жената е свързано с предишните арести.

Китай задържа трети канадец

Китай задържа трети канадец

Канадското външно министерство не посочва името му и причината за задържане

Канадският външен министър Кристия Фрийланд не спомена жената в призива си към Пекин да освободи другите двама канадци.

На 10 декември Китай арестува двама канадци - бившият дипломат Майкъл Ковриг, работещ за мозъчния тръст Международна кризисна група, и Майкъл Спейвър, консултант за КНДР. Според китайските власти има подозрения, че са "заплаха за националната сигурност" - често използвана фраза от Пекин, когато става въпрос за шпионаж. Но арестите се разглеждат като отмъщение след задържането на Мън Ванчжоу.

Отава многократно обяви, че арестът на Мън Ванчжоу не е политически, а част от съдебна процедура, която е към договор с Вашингтон за екстрадиране.