Китай отрече информация, че незаконно продава петролни продукти на Северна Корея, съобщава Ройтерс.

Пекин реагира на коментар на американския президент Доналд Тръмп, който вчера заяви, че не е доволен, че азиатският гигант позволява доставянето на петрол за КНДР.

Тръмп захапа Китай за КНДР

Тръмп захапа Китай за КНДР

Хванат на местопрестъплението - много е разочароващо, че Китай позволява доставки на петрол за Северна Корея

"Деликатен съм към Китай, защото единственото по-важно нещо за мен от търговията е войната", каза Тръмп в интервю за вестник "Ню Йорк таймс".

Тази седмица южнокорейският вестник Chosun Ilbo писа, позовавайки се на източници от правителството на Южна Корея, че американски сателити са засекли китайски кораби да прехвърлят петрол на севернокорейски плавателни съдове около 30 пъти от октомври.

Южна Корея иззе кораб, доставящ петрол на КНДР

Южна Корея иззе кораб, доставящ петрол на КНДР

Санкциите на Съвета за сигурност на ООН забраняват прехвърлянето на товари

Говорител на китайското външно министерство отговори, че Пекин провежда разследване, въпреки че въпросният кораб не е акостирал на китайско пристанище от август и няма информация да е отплавал или акостирал на китайско пристанище.

Китай увери, че не доставя незаконно петрол на КНДР

Китай увери, че не доставя незаконно петрол на КНДР

Ситуацията, която споменахте абсолютно не съществува

Представителят добави, че правителството не е наясно дали корабът е акостирал в други държави, пояснявайки, че медийната информация не е придружена с факти.

Китай винаги прилага резолюциите на Съвета за сигурност на ООН срещу КНДР, а също така изпълнява международните си задължения. Никога няма да позволим на китайски компании и граждани да нарушат резолюциите, увери говорителят и добави, че ако се потвърдят нарушения на резолюциите, Китай сериозно ще се заеме с разрешаване на проблема.