Китайската армия обяви, че през последните дни е провела боен "патрул за готовност" във водите и във въздушното пространство в близост до Тайван, съобщава "Ройтерс".

Пекин посочва, че този ход е необходим в отговор на "съзаклятничеството" между Вашингтон и Тайпе.

Китай, който счита демократично управлявания Тайван за своя собствена територия, засили военните си маневри около острова през последните две години в опит да притисне Тайпе да приеме претенциите му за суверенитет.

Пекин е особено недоволен от подкрепата на САЩ за Тайван.

САЩ не отстъпват от политиката си на стратегическа неяснота спрямо Тайван

САЩ не отстъпват от политиката си на стратегическа неяснота спрямо Тайван

Байдън подчерта, че политиката остава непроменена

Миналата седмица американският президент Джо Байдън разгневи Китай, след като обяви, че Съединените щати биха защитавали Тайван по военен път, в случай че бъде нападнат от Китай.

Напоследък Съединените щати често предприемат стъпки по въпроса с Тайван, като говорят едно, а правят друго, подтиквайки към подкрепа за тайванските сили за независимост, което ще тласне Тайван в опасна ситуация, предупреди Пекин.

Тайван е част от Китай и китайските войски продължават да засилват военното обучение и подготовката за осуетяване на намесата на външни сили и действията на тези, които подкрепят независимостта на Тайван, се посочва в съобщението на китайската армия.

Въпреки че в изявлението не се посочва точна дата на учението, в понеделник Тайван съобщи за най-голямото нахлуване от януари насам на китайските военновъздушни сили в зоната му за противовъздушна отбрана. Министерството на отбраната на острова съобщи, че тайванските изтребители са се вдигнали във въздуха, за да предупредят 30 самолета.

Тайван многократно се оплакваше от подобни мисии от страна на Китай.

Китайски бойни самолети навлязоха във въздушното пространство на Тайван

Китайски бойни самолети навлязоха във въздушното пространство на Тайван

Тайван нарича многократните военни действия на Китай наблизо "война в сивата зона"