В четвъртък Китай отрече да са подлагани американски дипломати на анални тестове за COVID-19 след съобщения от Вашингтон, че част от персонала в Китай е подложен на тази процедура, съобщава АП.

Говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян заяви пред журналисти на ежедневен брифинг, че "Китай никога не е искал от американски дипломати в Китай да преминат през анални тестове".

Китай взема проба за коронавирус от ануса

Китай взема проба за коронавирус от ануса

От CCTV поясниха, че новият метод няма да се използва често като другите

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че Вашингтон се е ангажирал да гарантира безопасността и сигурността на американските дипломати и техните семейства, като същевременно запазва тяхното достойнство, в съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, както и други съответни разпоредби на дипломатическото право.

The Washington Post съобщи миналата седмица, че някои американски служители са се оплакали, че са били подложени на аналните тестове.

Процедурата е приложена в Китай, тъй като според съобщенията тя е по-точна от тампоните от носа или устата.

Китай не съобщава за нов локален случай на COVID-19 от повече от седмица, но поддържа строги тестове, особено за хора, пристигащи от чужбина. Дипломати и други чужденци със специален статут са освободени от забраната за влизане на повечето чужденци в страната.

Неволята принуждава американски дипломати за вaксинация със Sputnik V

Неволята принуждава американски дипломати за вaксинация със Sputnik V

Дипломати са унизени и от анални тестове в Китай, позовават се на Виенската конвенция