Американски дипломати, които служат в страни с лоша медицинска инфраструктура и висок процент на коронавирусни инфекции са разочаровани от начина, по който висшите служители във Вашингтон разпространяват ваксините срещу вируса, според бележки от срещи, интервюта и документи, получени от The Washington Post. 

Ограниченото предлагане на ваксини принуди лидерите на Държавния департамент да вземат трудни решения и унизителен опит за американските дипломати, представляващи най-богатата държава в света. Управлението на недостига е предизвикателство за държавния секретар Антъни Блинкън, който се ангажира да възстанови "морала и доверието" към своята институция.

Най-малко 13 чуждестранни правителства предлагат да ваксинират американски служители в чужбина, със собствени доставки на произведени в САЩ ваксини Moderna и Pfizer - жест, който Държавният департамент прие, заявиха висши американски служители. Отделът оценява оферти от поне осем други държави, които са готови да направят същото.

В Русия част от служителите на Държавния департамент призоваха Москва за дози от руската си ваксина Sputnik V, след като Вашингтон не може да обещае доставка на американска ваксина в близко бъдеще, съобщиха служители. Ваксината Sputnik не е одобрена от Световната здравна организация или Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Държавният департамент не препоръчва на служителите си да я приемат, но им позволява да вземат собствени здравни решения.

"Унизително е най-богатата държава в света да разчита на благотворителност на други държави, когато става въпрос за ваксини", коментира американски дипломат, изпратен в Близкия изток, "особено когато смятате, че най-добрите ваксини са направени в САЩ".

Русия отговори на призивите на САЩ на "Спутник V" да се гледа като на геополитически замисъл

Русия отговори на призивите на САЩ на "Спутник V" да се гледа като на геополитически замисъл

Според САЩ трябва да се внимава да не се получи зависимост от Русия

Това не е единственото унижение.

В Китай някои американски служители са се оплакали, че са били подложени на анален тест с тампон от китайските власти, заявиха американски служители. Инвазивната техника е обявена от китайските лекари за по-ефективна при откриване на коронавирус, отколкото назален тампон, въпреки неприятния характер на процедурата.

В отговор на въпроси относно изследването s анален тампон на американски служители, говорител на Държавния департамент заяви, че "оценява всички разумни варианти" за справяне с проблема с цел запазване на "достойнството" на американските служители, "в съответствие с Виенската конвенция за Дипломатически отношения. "

Държавният департамент, подобно на други американски агенции, е оставен на милостта на Министерството на здравеопазването и социалните служби за това колко ваксина получава.

Държавният департамент поиска 315 000 дози ваксина, за да покрие изцяло служителите си и получи 23% в три отделни транша, казаха служители, които като останалите говориха при условие за анонимност.

ЕС ще отиде, "където науката ни отведе" за секрет от ануса при тест за COVID-19

ЕС ще отиде, "където науката ни отведе" за секрет от ануса при тест за COVID-19

На редовния брифинг австрийският журналист Оливер Грим попита Комисията

Действащият заместник-секретар по управление на Държавния департамент Карол Перес призна в бележка до служителите този месец, че "има известно объркване около разпространението на ваксините COVID-19 от Департамента, но работим бързо за осигуряване на ваксини за работната сила".

Перес и други висши служители коментираха пред The ​​Washington Post, че работят за справяне с опасенията на дипломатите относно ваксините.

"Здравето и безопасността на нашите хора са основен приоритет и ние се ангажираме да предоставяме навременна, точна информация за разпространението на ваксини", каза Перес. "Това е много променлива ситуация и разбираме, че служителите са нетърпеливи за информация." 

Фон дер Лайен пита Русия защо продава Sputnik V преди да ваксинира гражданите си

Фон дер Лайен пита Русия защо продава Sputnik V преди да ваксинира гражданите си

Има начин да се прескочи ЕС и Унгария, Полша, Словакия, Чехия обсъждат въпроса

В първото си обръщение към персонала през януари Блинкън отбеляза, че пандемията е отнела живота на петима служители на Държавния департамент на САЩ и 42 служители на местно ниво по целия свят.

"Много повече са се разболели", каза той. "Президентът се ангажира да се справи възможно най-бързо."

Някои дипломати изразиха съчувствие към лидерите на Държавния департамент по време на безпрецедентна криза.

"Отделът е свършил прилична работа с прилагането на ваксини при много трудни обстоятелства", каза представител на Американската асоциация за външни отношения (AFSA), съюз, който представлява американски дипломати. "Отделът би могъл да свърши по-добра работа в комуникацията."

Подценихме ли руската ваксина?

Подценихме ли руската ваксина?

Да, рядка победа за Кремъл, но не трябва ли твърда позиция на съюзниците срещу руския режим, пита "Вашингтон пост"