Китай изглежда, че "печели" войната срещу замърсяването на въздуха. Азиатският гигант е постигнал толкова голям успех, че продължителността на живота може да се увеличи с повече от 2 г, информира АФП.

Чикагският университет излезе със свое проучване, в което отбелязва, че най-големият замърсител в света все още има да извърви дълъг път преди да изпълни националните и международни стандарти за качеството на въздуха, но резултатите "показват, че страната печели войната със замърсяването".

Основавайки се на всекидневна информация от повече от 200 места за мониторинг в Китай от 2013 до 2017 г., анализът установява, че градовете са намалили нивата на фини прахови частици (PM2.5) средно с 32% за четири години.

Ако тази тенденция се запази, предвижда се продължителността на живот на китайците да се увеличи с 2,4 години. Фините прахови частици могат да играят роля за сърдечни заболявания, удар, белодробни заболявания като емфизем и рак.

Друго проучване от миналата година на университета разкрива, че замърсяването на въздуха в Северен Китай е съкратило живота на хората с три години в сравнение с южната част на страната.

През 2014 г. китайският премиер Ли Къцян обяви "война" на замърсяването на въздуха.