Деветима китайски миньори, заклещени под земята повече от две седмици, са загинали, потвърдиха представители на местната власт. Един човек е в неизвестност след експлозии в мината, информира АФП.

22 миньори бяха заклещени на стотици метри под земята след експлозии в мина в източната провинция Шандун на 10 януари, като някои разчитаха на храна и лекарства, доставяни от спасителни екипи през дълги шахти.

В неделя 11 оцелели миньори бяха успешно извадени при голяма спасителна операция, която привлече вниманието на държавата.

От неделя следобед до този следобед спасителните работници не спираха издирването и откриха деветима заклещени мньори, които за съжаление са загинали, каза кметът на град Янтай.

Телата са извадени от мината. В четвъртък бе потвърдено за един починал.

Спасителните екипи няма да прекратят издирването, докато не бъде открит и последният останал миньор, каза още кметът и добави, че високите нива на подземните води в участък от мината усложняват спасителните операции.

Кметът каза, че всички деветима миньори са загинали при втора експлозия в мината на 10 януари, докато са се опитвали да избягат.

Първият контакт с 11 миньори бе установен преди седмица. Миньорите бяха на дълбочина 580 метра. Единият от тях бе сериозно ранен при първата експлозия и почина след изпадане в кома. Друг миньор е открит жив от спасителните екипи, докато са се опитвали да достигнат до групата.

Инцидентите в мини в Китай се случват често заради слабо регулирания сектор.