Китай засили натиска над Тайван. Пекин обяви, че прекратява издаването на разрешителни за пътуване до самоуправляващия се демократичен остров заради настоящите отношения, информира АФП.

Отношенията между Пекин и Тайпе се влошиха, откакто президентът Цай Ингвен пое властта през 2016 г. Нейната партия отказва да приеме идеята, че Тайван е част от "Един Китай".

Китай обяви военни учения до Тайван

Китай обяви военни учения до Тайван

Тайван остава приоритет

Като наказание Пекин прекъсна официалните контакти, засили военните учения, притиска дипломатическите съюзници и увеличи икономическия натиск над острова.

Последните действия на комунистическата държава идват на фона на подготовката в Тайван за президентските избори през януари, където подкрепян от Китай кандидат се надява да спечели срещу Цай Ингвен.

Програма позволяваше на китайските граждани в 47 града да подават документи за разрешителни за посещение на Тайван индивидуално, а не с туристически групи. Но Министерството на туризма обяви в кратко съобщение, че издаването на разрешителни се прекратява от четвъртък. Това допълнително ще засегне икономиката на острова. В съобщението не се споменава дали ще има ограничения за тур групите.

Китай не се отказва от силата срещу сепаратисти и за обединение на Тайван

Китай не се отказва от силата срещу сепаратисти и за обединение на Тайван

Китайската армия обещава сигурна контраатака, ако страната бъде атакувана

Тайван изпитва сериозен спад на туристи, откакто Цай пое властта през 2016 г. Тайванските оператори смятат, че това е в резултат на негативната кампания в китайските медии срещу Тайпе.