Заместник-министър на външните работи на Китай привика представител на американското посолство в азиатската държава във връзка с приетия законопроект за Синдзян, информира "Ройтерс".

Вчера Камарата на представителите на САЩ прокара законопроект, който позволява на американските власти да наложат санкции на Пекин заради нарушаване на човешките права на уйгурите в провинция Синдзян.

Според информацията китайският министър е изразил недоволството на Пекин пред представителя на САЩ.

По-рано Китай обяви, че решението на Конгреса може да засегне двустранните отношения и да попречи на сключването на търговско споразумение.

Пекин към САЩ: Престанете да се месите в делата ни

Пекин към САЩ: Престанете да се месите в делата ни

The Uighur Act of 2019 е по-силна версия на законопроект

Законопроектът изисква от администрацията на президента Доналд Тръмп да отговори твърдо на действията на Китай срещу мюсюлманското малцинство.

The Uighur Act of 2019 е по-силна версия на законопроект, прокаран от Сената през септември, който ядоса Пекин. Проектозаконът призовава Тръмп за първи път да наложи санкции на член на Политбюро.

Законопроектът беше одобрен от 407 конгресмени срещу един в Камарата на представителите. От Тръмп се изисква да осъди нарушенията на правата на човека и да призове за затваряне на лагерите за масово задържане в Синдзян.

Вчера беше съобщено, че правителството в Пекин може да наложи визови ограничения на американски конгресмени и сенатори, които са автори на законодателството, а също така да забрани на всички американски дипломати да посещават провинция Синдзян.

През последните седмици отношенията между двете държави ескалираха и около проблемите в Хонконг.

САЩ и Китай са близо до споразумение за отмяна на мита

САЩ и Китай са близо до споразумение за отмяна на мита

Двете държави са постигнали напредък на преговорите