Китай привика американския шарже д'афер в Пекин, за да изрази протеста си от решението на Вашингтон да наложи санкции на 14 китайски политици заради Хонконг. Китайското правителство се закани да предприеме "реципрочни" мерки, информира "Ройтерс".

Китай заклейми "побърканите" санкции на САЩ за Хонконг

Китай заклейми "побърканите" санкции на САЩ за Хонконг

Администрацията на Тръмп замрази американски активи и наложи визова забрана на 14 китайски депутати

Министерството на външните работи е привикало временния представител на американското посолство, за да изрази протеста си. На американския дипломат е заявено, че Пекин ще предприеме "реципрочни" мерки.

САЩ наложиха финансови санкции и забрана за пътуване на 14 законодатели заради ролята им в приемането на закона за националната сигурност за Хонконг.

Говорител на китайското външно министерство заклейми решението като "подло намерение за груба намеса във вътрешните работи на Китай".

Това не е единственото негативно развитие в отношенията между двете държави.

САЩ удариха със санкции 14 китайски служители заради Хонконг

САЩ удариха със санкции 14 китайски служители заради Хонконг

Очаквана мярка, с която Вашингтон заплаши Пекин заради намесата му

Тайван е изправен пред ежедневни военни заплахи от "авторитарни сили", предупреди президентът Цай Ингвен, след като САЩ обявиха, че са сключили нов оръжеен договор за 280 милиона долара с Тайпе, който е шестият за годината. Общо администрацията на Доналд Тръмп е сключила 11 оръжейни договора с Тайван, което допълнително вбеси Пекин.