В понеделник САЩ наложиха санкции на 14 високопоставени китайски служители, като ответни мерки срещу нарастващия натиск на Пекин в Хонконг, предаде АФП.

Припомняме, че това бе очакван ход на администрацията на президента Доналд Тръмп. Санкции се налагат на китайските служители заради предполагаемата им роля в дисквалификацията на избраните опозиционни законодатели в Хонконг.

Замразяват се всякакви активи в САЩ и се забранява пътуването до страната на 14 заместник-председатели на Постоянния комитет на Националния народен конгрес, който оглави строгия нов закон за сигурността в града.

Последните санкции подчертават, че САЩ ще продължат да работят със съюзниците и партньорите си и държат Пекин отговорен за подкопаването на обещаната автономия на Хонконг. Това заяви държавният секретар Майк Помпео в изявление.

САЩ подготвя нови санкции срещу китайски служители заради репресиите в Хонконг

САЩ подготвя нови санкции срещу китайски служители заради репресиите в Хонконг

Санкциите ще бъдат насочени към служители от Китайската комунистическа партия

"Съединените щати отново призовават Пекин да спазва международните си ангажименти и да се вслушва в гласовете на много страни, които осъдиха действията му".

САЩ вече са ударили със санкции лидера на Хонконг Кари Лам.

Помпео заяви, че безмилостното нападение на Китай е нарушило способността на хората в Хонконг да избират своите избрани представители.

Преди това Пекин осъди санкциите на САЩ, свързани с Хонконг, като го нарече намеса във вътрешните работи на Китай.

Фондовите пазари в Азия се отказаха от ранните печалби от притесненията, че този ход може да сигнализира за по-нататъшно влошаване на отношенията между двете най-големи икономики в света.

Кари Лам похвали "забележително ефективния" закон за националната сигурност в Хонконг

Кари Лам похвали "забележително ефективния" закон за националната сигурност в Хонконг

Лам изнесе годишната си политическа реч пред законодателния съвет

Китайските финансови акции, търгувани в Хонг Конг, паднаха с 2,3% в сутрешната търговия, като най-рязкото им понижение от шест месеца на фона на притеснения от санкциите може да бъде разширено до банките.