САЩ се готвят да наложат санкции на поне дузина китайски служители заради предполагаемата им роля в дисквалификацията на избраните опозиционни законодатели в Хонконг, предаде "Ройтерс".

Ходът, който може да бъде предприет в понеделник, ще бъде насочен към служители от Китайската комунистическа партия (ККП), тъй като администрацията на президента Доналд Тръмп продължава да оказва натиск върху Пекин през последните си седмици на поста. Новоизбраният президент Джо Байдън поема поста на 20 януари.

До 14 души, включително служители на китайския парламент или Националния народен конгрес и членове на ККП, вероятно ще бъдат обект на мерки като замразяване на активи и финансови санкции.

САЩ заплашват Китай със санкции

САЩ заплашват Китай със санкции

Причината е Хонконг

Американският официален представител, говорейки с условие за анонимност, заяви, че много лица ще бъдат санкционирани. Лице, запознато с въпроса, каза, че в групата вероятно ще включва служители от Хонконг, както и от континента. Източниците не предоставят имена или длъжности на онези, към които са насочени санкции. Два източника предупредиха, че съобщението все още може да бъде отложено до по-късно през седмицата.

Китайското външно министерство не дава коментар.

Преди това Пекин осъди санкциите на САЩ, свързани с Хонконг, като го нарече намеса във вътрешните работи на Китай.

Фондовите пазари в Азия се отказаха от ранните печалби от притесненията, че този ход може да сигнализира за по-нататъшно влошаване на отношенията между двете най-големи икономики в света.

"Едно нещо, от което пазарът е загрижен, е, че Тръмп ще търси отплата за Китай. Така, че тази новина говори за този страх ", каза Кайл Рода, пазарен стратег в IG Markets в Мелбърн.

Китайските финансови акции, търгувани в Хонг Конг, паднаха с 2,3% в сутрешната търговия, като най-рязкото им понижение от шест месеца на фона на притеснения от санкциите може да бъде разширено до банките.