Тъй като епидемията в момента се разпространява по целия свят и се превърна в глобално предизвикателство, никоя страна не може да бъде оставена сама да се справя с проблема, заяви китайският премиер Ли Къцян в петък вечер, като призова международната общност да засили сътрудничеството със съвместен отговор.

Ли направи своите забележки по време на телефонен разговор с хърватския премиер Андрей Пленкович, чиято страна е председател на ротационното председателство на Европейския съюз (ЕС).

Китай с първи случай на коронавирус на местно ниво от три дни

Китай с първи случай на коронавирус на местно ниво от три дни

Националната здравна комисия на страната обяви, че има нови 55 случая на коронавирус

Ли изрази съчувствия към Хърватия по повод избухването на COVID-19. Той каза, че китайската страна е готова да предостави подкрепа за борбата на Хърватия.

Ли изрази надежда, че хърватската страна ще предостави гаранции за безопасността и удобството на живот на китайските инженери и техници, участващи в изграждането на големи проекти в Хърватия, както и на китайските граждани, работещи и живеещи в Хърватия.

От своя страна Пленкович изрази своята благодарност за усилената работа на Китай в борбата срещу COVID-19.

МВФ обяви началото на рецесия на световната икономика

МВФ обяви началото на рецесия на световната икономика

Тя била по-тежка от тази през 2009 г.

Той се надява Китай да предложи подкрепа при закупуването на доставки и оборудване на страната си с цел предотвратяване на епидемии.

Припомняме, че заразата тръгна от Китай през декември и вече засегна 199 страни. Около 600 000 са регистрираните случаи, а 27 000 - починалите.