Китай се обяви против едностранно налагане на санкции срещу Северна Корея, предупреждавайки, че това може да увеличи напрежението на Корейския полуостров, съобщава Ройтерс.

САЩ наложиха нови санкции на изолираната корейска страна като отговор на проведените ядрени и ракетни тестове от началото на годината.

КНДР поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН, САЩ с нови санкции

КНДР поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН, САЩ с нови санкции

Писмото, подготвено от постоянния представител

В сряда американският президент Барак Обама се подписа под изпълнителна заповед за налагане на нови санкции на КНДР, които целят допълнително изолиране на азиатската държава.

Запитан дали Китай е обезпокоен, че санкциите могат да засегнат „нормалните” бизнес връзки между китайски банки и Северна Корея, говорител на външното министерство обяви, че Пекин „обръща внимание на това”.

Първо, както повторих много пъти преди, Китай винаги е против налагането на едностранни санкции, от която и да е било страна. Второ, в настоящия момент, когато ситуацията на Корейския полуостров е сложна и деликатна, ние сме против всички стъпки, които могат допълнително да влошат ситуацията там. Трето, многократно подчертахме това по време на срещи със съответната държава, всякакви едностранни санкции, наложени от всяка страна, не трябва да засягат или да вредят на разумните интереси на Китай”, изтъкна китайският представител на брифинг.

Китай е единственият партньор на Северна Корея.  Пекин се съгласи ООН да наложи нови санкции на КНДР, но многократно подчертава, че рестриктивните мерки не са отговорът и само подновяване на разговорите може да доведе до разрешаване на спорната оръжейна програма на Пхенян.