Китайските власти се съсредоточиха върху справяне с "мълчаливите" или преносителите на коронавируса без симптоми като част от следващата фаза на пандемията на фона на притесненията сред американски здравни експерти, които мислят, че ¼ от заболелите нямат симптоми, пише "Гардиън".

Националната здравна комисия на Китай съобщи, че ще започне да публикува данните за пациентите без симптоми от днес и тези хора ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина, след като континенталната част на страната регистрира първото увеличение на случаите за пет дни.

Коронавирус: САЩ задминаха Китай и по смъртност

Коронавирус: САЩ задминаха Китай и по смъртност

Там заразените се увеличиха до 75 795 в сравнение с 66 497 ден по-ран

Властите регистрираха 130 нови случая без симптоми днес, с които общият им брой достигна 1367. Преди Китай регистрираше пациентите без симптоми като с малък риск и не ги включваше към потвърдените случаи, слагаше ги под карантина и след това ги освобождаваше, ако не покажат симптоми.

В понеделник премиерът Ли Къцян призова за следене на пациентите без симптоми на фона на страховете от появата на нови случаи, което принуди няколко провинции да въведат по-твърди мерки във вторник. В някои провинции всички пациенти без симптоми са под задължително лекарско наблюдение в болница в продължение на 14 дни.

Одобриха закупуването на 1 милион маски от Китай

Одобриха закупуването на 1 милион маски от Китай

Стойността на маските е 1 670 000 евро

Робърт Редфийлд, директор на Центровете за превенция и контрол на заболяванията на САЩ, коментира в интервю, че вероятно ¼ от случаите на заразени с коронавирус са без симптоми. Той подчерта пред Националното обществено радио, че това е важно, защото тези, които нямат симптоми, могат да пренесат вируса и американските експерти са го установили това. В резултат на това агенцията агресивно преразглежда препоръките си за използване на маски.

Китайски изследователи са изчислили, че 59% от заразените са имали леки или никакви симптоми. Документи, разгледани от South China Morning Post, показват, че повече от 40 000 пациенти без симптоми не са включени в официалните данни на Китай от повече от 80 000 заразени с коронавируса.

В Китай има повече от 82 000 потвърдени случая с коронавирус и 3310 починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 754 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 36 000. Регистрирани са случаи в 202 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 860 000 случая и повече от 42 000 починали в 180 държави, възстановили са се повече от 178 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".