Китай е използвал мобилни телефонни мрежи на Карибите, за да подслушва американци като част от шпионска кампания. Информацията разкрива "Гардиън", позовавайки се на експерт по сигурността на мобилните мрежи, който анализирал чувствителна информация.

Азиатската държава изглежда се е възползвала от пропуските в глобалните телекомуникационни мрежи. Китай е проследявал и подслушвал комуникациите на американци, според експерта Гари Милър, работил във Вашингтон.

Милър, който от години анализира разузнавателни доклади за заплахите и наблюдава трафика между чуждите и американските мобилни оператори, коментира, че в някои случаи Китай изглежда е използвал мрежи на Карибите, за да подслушва.

Твърди се, че Китай, използвайки държавен мобилен оператор, е насочвал сигнални съобщения към американски потребители, обикновено докато са пътували в чужбина. Сигналните съобщения са команди, изпращани от операторите в глобалната мрежа без знанието на потребителя. Те позволяват на операторите да локализират мобилни телефони, да свързват потребители и да определят роуминг таксите. Някои сигнални съобщения могат да бъдат използвани за незаконни цели, такива като проследяване, наблюдение и прихващане на комуникации.

Американските мобилни оператори могат успешно да блокират такива опити, но Милър вярва, че САЩ не са направили достатъчно, за да защитят мобилните потребители, които според него не знаят колко незащитени са комуникациите им.

Милър наскоро напусна работата си за Mobileum, компания за мобилна сигурност, която проследява и сигнализира за заплахи за мобилните оператори. Сега той работи за Exigent Media, компания за проучване в сферата на киберзаплахите. Специалистът каза, че е споделил откритията си с "Гардиън", за да помогне за разкриването на сериозността на проблема и да насърчи американските власти да предприемат по-ефективни контрамерки и политики за сигурност.

В Mobileum Милър работил като вицепрезидент с ресор решения за мрежова сигурност и риск за продуктите. Според него ролята му е осигурявала достъп до информация за заплахи за мобилните мрежи по света.

Той обяви, че е установил, че през 2018 г. Китай следи американски потребители в 3G и 4G мрежите. Това е станало чрез държавния оператор China Unicom, който е много вероятно да е свързан с шпионаж на китайското правителство.

Милър вярва, че десетки хиляди американски потребители са засегнати от шпионажа на Китай от 2018 до 2020 г. Американците са шпионирани чрез двата карибски оператора: Cable & Wireless Communications (Flow) на Барбадос и Telecommunications Company (BTC) на Бахамите.

В съобщение от China Unicom категорично отричат да са замесени в шпиониране на американски потребители чрез използване на международни телекомуникационни мрежи.

Говорител на китайското посолство във Вашингтон заяви, че позицията на правителството на Китай в киберсигурността е неизменна и ясна - Китай е непоколебим защитник на коберсигурността.

Федералната комисия за комуникации на САЩ предупреди през април, че може да спре американските оператори на China Unicom и други компании.