Китай ще плати най-висока цена за новите санкции на ООН срещу КНДР, защото има тесни икономически отношения с държавата, но винаги ще изпълнява резолюциите.

Северна Корея представлява "ново ниво на заплаха", предупреждава Япония

Северна Корея представлява "ново ниво на заплаха", предупреждава Япония

В Бялата книга се допълва, че с времето е възможно увеличаване на риска

Това заяви китайският външен министър Ван И, цитиран от Ройтерс.

Припомняме, през уикенда Съветът за сигурност на ООН наложи нов кръг санкции срещу КНДР заради последните ракетни изпитания.

ООН прие нови санкции срещу Северна Корея

ООН прие нови санкции срещу Северна Корея

Резолюцията беше внесена от САЩ

На регионален форум в Манила Ван поясни, че новата резолюция показа, че Пекин и международната общност не желаят Северна Корея да продължи ракетните изпитания.

Заради традиционните икономически връзки със Северна Корея Китай ще плати цената за прилагането на резолюцията, поясни министърът.

"Но, за да се защити международната система за неразпространение и регионалния мир, и стабилност, Китай, както и преди, напълно и стриктно ще изпълни цялото съдържание на резолюцията", увери Ван И.

Китайският министър също призова КНДР да отговори на предложените от САЩ гаранции, че не се стремят към промяна или сваляне на режима, както и че Вашингтон не търси ускоряване обединеното на полуострова, информира "Синхуа".

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че "няма алтернатива" на възобновяването на диалога и политическия процес със Северна Корея.