Китай започна строителството на първия полярен експедиционен круизен кораб, съобщава държавната агенция "Синхуа", цитирана от "Ройтерс".

Преди около две години азиатския гигант обяви, че ще насърчава китайски кораби да използват Северозападния морски път през Северния ледовит океан - маршрут, проправен от глобалното затопляне, за да се съкрати времето за пътуване между Атлантическия и Тихия океан.

Китай насърчава по-кратък корабен маршрут през Арктика, проправен от глобалното затопляне

Китай насърчава по-кратък корабен маршрут през Арктика, проправен от глобалното затопляне

За да се съкрати времето за пътуване между Атлантическия и Тихия океан

Президентът Си Дзинпин иска да разшири инициативата "Един пояс, един път" до Арктика.

Строителството на 104,4-метровия кораб, оборудван с модерен електрически двигател и контролна система за навигация в ледените води, се очаква да бъде завършен до август 2019 г., пояснява "Синхуа".

Китай публикува първата официална Бяла книга за политиката в Арктика през януари 2018 г., в която се разкриват планове за насърчаване на компаниите да градят инфраструктура и да провеждат търговски плавания с цел изграждане на "Полярен път на коприната".

Инициативата "Един пояс, един път" има за цел да укрепи световната роля на Китай чрез свързването на държавата със страните в Европа, Близкия изток и други региони с помощта на големи инфраструктурни проекти.