Китай тихомълком изгражда мрежа от бежански лагери по 1 416-километровата си граница с КНДР, тъй като се опасява от мигрантска вълна, която може да възникне вследствие на конфликт и падане на режима на Ким Чен-ун, пише "Гардиън".

Първи за плановете за строителство на лагери по границата съобщи вестник "Файненшъл таймс" през миналата седмица след изтичането на вътрешен документ от държавни телекомуникационни компании.

В документа се разкриват планове за най-малко пет бежански лагера в провинция Дзилин и се отбелязва, че заради напрежението на границата Комунистическата партия и местното правителство са предложили изграждане на пет бежански лагера.

Говорител на външното министерство на Китай отказа да потвърди информацията за лагерите на брифинг в понеделник, но не отрече, че са изградени.

Строителството на лагери, пише британското издание, изглежда отразява растящото безпокойство в Пекин относно потенциална политическа нестабилност и дори падане на режима в КНДР.

Напрежението на Корейския полуострова се покачи тази година, след като САЩ увеличиха натиска над Северна Корея, а Пхенян ускори ядрената си и ракетна програма.