Президентът на Тайван Цай Ингвен призова Китай да "приеме реалността" и да "преразгледа" политиката си към де факто държавата, която Пекин твърди, че е част от територията й, пише "Гардиън".

Цай, която беше преизбрана за държавен глава в събота, коментира пред журналисти: "Ние се надяваме, че Китай може да разбере мнението и волята, изразени от тайванския народ на тези избори и да преразгледа настоящите си политики".

Преизбраният президент на Тайван към Китай: Не ни заплашвайте!

Преизбраният президент на Тайван към Китай: Не ни заплашвайте!

Тайван гласува за суверенитет...

Преди дни Пекин обяви, че обединението на Тайван с Китай е "исторически неизбежно" и всеки, който се противопостави, ще "вони 10 000 г." - идиоматичен израз, който означава, че някой ще бъде опозорен.

Китай многократно заявява, че ще си върне Тайван с всички необходими средства, включително и със сила. Анализатори вярват, че целта на китайския лидер Си Дзинпин е Тайван да бъде върнат до 2049 г. Тогава изтича крайният срок за "голямото подмладяване" на Китай.

Цай Ингвен е против обединение с Китай, но никога не е обявявала официално Тайван за независима държава, тъй като това ще провокира Пекин.

Антикитайският президент на Тайван Цай Ингвен преизбрана

Антикитайският президент на Тайван Цай Ингвен преизбрана

Предварителните резултати показват, че Цай Ингвен е получила най-малко 57% подкрепа

"Няма нужда да се обявяваме за независима държава. Ние вече сме независима страна и ние се наричаме Република Китай, Тайван", коментира тайванският държавен глава пред Би Би Си.

Според нея изборите са послужили като "много силно послание на народа на Тайван".

"Те не харесват идеята да бъдат заплашвани през цялото време. Ние сме успешна демокрация...Ние заслужаваме уважение от Китай. Имаме отделна идентичност и ние сме отделна страна", изтъкна Цай Ингвен.

Президентът каза още, че за да започне диалог, Пекин първо трябва да преразгледа подхода си.

"Ако не са подготвени да се изправят пред реалността, каквото и да им предложим, няма да ги удовлетвори", смята тя.