Ученията на Народната освободителна армия на Китай (НОАК) близо до Тайван са насочени срещу намеса в делата на региона от страна на външни сили и сепаратисти, които защитават независимостта на острова от КНР, коментира официалният представител на китайското министерство на отбраната полковник Тан Кефей, цитиран от ТАСС.

"Тайван е неразделна част от Китай. НОАК провежда учения в района на Тайван, за да демонстрира своята решителност и способност да защитава държавния суверенитет и териториална цялост. Те са насочени срещу намесата на външни сили и изключително малък брой сепаратисти и привърженици на така наречената независимост на Тайван".

САЩ започват да въоръжават "Крепостта Тайван" срещу Китай

САЩ започват да въоръжават "Крепостта Тайван" срещу Китай

Продават до седем основни оръжейни системи, включително мини, ракети и дронове

"Администрацията на Демократичната прогресивна партия не се грижи за благосъстоянието и щастието на широките маси тайвански сънародници, постоянно създава конфликтни ситуации в отношенията, извършва провокации за постигане на независимост, застрашава мира и стабилността в Тайванския проток. Тези планове са обречени да не се сбъднат", добави той.

"Ако сепаратистите, които защитават независимостта на Тайван, от каквото и да е име се осмелят да се опитат да разделят Тайван от Китай под каквато и да е форма, ние със сигурност ще ги смажем на всяка цена", заключи официалният говорител на китайското министерство на отбраната.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., но според официалната позиция на Пекин, подкрепена от много страни, включително Русия, се счита за неразделна част от китайската територия. Наблюдатели отбелязват, че наскоро, на фона на влошени отношения с Пекин поради ситуацията в Хонконг, Вашингтон засили контактите с Тайпе, което провокира протести от страна на Китай.

Китай предупреди: Подкрепата за независимостта на Тайван е обречена на провал

Китай предупреди: Подкрепата за независимостта на Тайван е обречена на провал

"Китай ще предприеме подходящи контрамерки"