Администрацията по национална сигурност на китайския град Гуанджоу (южна провинция Гуангдонг) прехвърли на местната прокуратура случая с гражданина на Белиз Лий Ханли Ху Ксиан, който е обвинен в спонсориране на антиправителствени безредици в Хонконг миналата година, съобщава South China Morning Post.

Според изданието той е първият чужденец, който е подведен под отговорност от китайските власти за подкрепа на протестите в този специален административен регион на КНР.

Лий е арестуван в южната част на континенталния град Гуанджоу на 26 ноември. По това време, китайски медии коментират, че е бизнесмен, живеещ в Китай, и е финансирал ключови членове на враждебните сили от САЩ, които да подкопаят националната сигурност на Китай. Той е обвинен и в подкрепа на дейности, водещи до хаос в Хонконг.

Хонконгските активисти призовават света да последва САЩ и да ги защити от Китай

Хонконгските активисти призовават света да последва САЩ и да ги защити от Китай

Според властите, тези, които вредят на Китай, ще пожертват напълно Хонконг

Guangzhou Daily съобщи, че градското бюро за национална сигурност приключи разследването си в четвъртък и прехвърли делото на Лий в прокуратурата на Гуанджоу. В доклада се обяснява, че Лий отдавна е осигурявал средства на антикитайски групировки, базирани в САЩ, сговаряйки се с чуждестранни сили за намеса в делата на Хонконг и е подкрепял дейности, застрашаващи националната сигурност на Китай.

През юни 2019 г. в Хонконг избухнаха бунтове срещу намерението на местните власти да приемат законопроект за екстрадиция, който ще позволи екстрадиция на нарушители в континентален Китай.

Въпреки оттеглянето на тази законодателна инициатива, привържениците на опозицията продължиха антиправителствените протести, които бяха придружени от блокиране на пътища, насилие, палежи и вандалски действия.

Общо полицията задържа 7,6 хиляди участници в безредиците. От средата на ноември ситуацията в града се върна към нормалност, митингите започнаха да намаляват и започнаха да се провеждат по мирен начин.

Полицията в Хонконг изстреля сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите

Полицията в Хонконг изстреля сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите

Недоволстващите блокираха пътища и счупиха светофари