Китайските социални групи, предприятия и публични субекти ще имат повишена отговорност за борба с чуждия шпионаж съгласно новите разпоредби, издадени от държавното министерство на държавната сигурност, съобщава "Гардиън".

Регламентите идват на фона на задълбочаването на враждебните действия между Китай и западни правителства, включително относно задържането на чужденци, обвинени в престъпления за националната сигурност.

Според държавните медии държавна сигурност ще работи с други правителствени ведомства, за да "коригира" списъка с групи, податливи на чуждестранен шпионаж и да разработи мерки за защита, включително китайската комунистическа партия и държавните органи, социалните групи, предприятията и публичните институции.

След като организациите бъдат определени като отговорни за шпионаж, държавната сигурност ще осигури "насоки, надзор и инспекция" на техните усилия, включително проверка на персонала и стриктно обучение, мониторинг и информиране за пътувания на служители в чужбина. Идентифицираните организации трябва да докладват на властите за подозрения и инциденти.

Това се случва и на фона на нарастващите публични кампании за следене на чуждестранни шпиони, за които държавните медии предупреждават, че могат да бъдат "интимен любовник" или "онлайн приятел със същите интереси".

Шпионин номер 1 на Великобритания предупреди Запада за Китай

Шпионин номер 1 на Великобритания предупреди Запада за Китай

Великобритания и нейните съюзници трябва да "действат спешно"

Новият регламент "поставя акцент върху компаниите и институциите, които предприемат предпазни мерки срещу чуждестранния шпионаж", каза Ли Вей, експерт по национална сигурност и борба с тероризма в Китайския институт за съвременни международни отношения, пред държавната медия Global Times.

Ли коментира, че ключовите области ще включват компании или институции, работещи в областта на националната отбрана, дипломацията, икономиката, финансите и технологиите.

"Случаите на китайци, работещи в различни индустрии, които са ухажвани с пари или са сплашени да участват в шпионски дейности и са станали пионки на чуждестранни разузнавателни агенции, са многобройни."

"Синхуа" цитира неназован служител по сигурността, който заяви, че новите национални разпоредби са в отговор на "засиленото проникване в Китай" от задгранични шпионски агенции и "враждебни сили".

Шпионажът в Австралия бил на по-високи нива от Студената война

Шпионажът в Австралия бил на по-високи нива от Студената война

"Атака срещу суверенитета на Австралия

През последните години китайските власти арестуваха редица чужденци по обвинения за национална сигурност или шпионаж, което предизвика осъждане от техните и западните правителства и обвинения, че задържанията са пример за "дипломация на заложници".

Двама канадски граждани, Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор, са задържани от 2018 г. и са съдени миналия месец. Смята се, че делата им са отмъщение за ареста в Канада на изпълнителния директор на Huawei Мън Ванжоу по силата на американска заповед за екстрадиция.

В момента са задържани и австралийските граждани Ян Хенгджун и Ченг Лей. Ян, писател и блогър, е обвинен в застрашаване на националната сигурност чрез присъединяване или приемане на мисия от неидентифицирана шпионска организация, но твърди, че е невинен по време на повече от 300 разпита.

Лей, водещ на новини за държавната телевизия CGTN, е задържан в продължение на осем месеца, "по подозрение в незаконно предоставяне на държавна тайна на чужди сили". Австралия "не е била запозната с доказателства" в подкрепа на обвинението, заяви министърът на външните работи Марис Пейн през февруари.

Австралия гледа с реализъм: Възможна е война с Китай

Австралия гледа с реализъм: Възможна е война с Китай

"Битката за Тайван" - Австралия е готова за конфликт, но това би било пагубно за региона