Процесът срещу канадските граждани Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор, които са обвинени в шпионаж от китайските власти, ще започне скоро. Това съобщи в четвъртък вестник The Globe and Mail.

Изданието не дава подробности, но отбелязва, че началото на съдебните заседания по делото на канадците може сериозно да усложни и без това трудния процес на завръщането им в Канада. Представителят на канадското външно министерство, както и един от адвокатите на задържаните, каза пред вестника, че засега не знаят нищо за евентуалното скорошно начало на процеса срещу Ковриг и Спавор. The Globe and Mail добави, че по обвинения в шпионаж канадците могат да осъдени от 10 години затвор до доживотен затвор.

Противоречия между Китай и Канада за двамата канадци, задържани за шпионаж

Противоречия между Китай и Канада за двамата канадци, задържани за шпионаж

Пекин твърди за започнало дело, според Отава процес още няма

През декември 2018 г. избухна дипломатическо напрежение между Канада и Китай заради задържането във Ванкувър на финансовия директор на Huawei Мън Ванджоу, който е изправен пред депортация в САЩ по обвинения в измами и нарушаване на американските антиирански санкции. Малко след това властите на КНР задържаха двама канадски граждани по обвинение в извършване на действия, които застрашават националната сигурност на Китай.

През май 2019 г. задържаните - Ковриг и Спавор - бяха пратени в затвора в очакване на делото, а на 19 юни 2020 г. прокуратурата на КНР ги обвини в шпионаж. Отава смята задържането им за незаконно и изисква от Пекин незабавно да върне канадските граждани в родината им.