Китайска инвазия в Тайван ще доведе до поражение, но с огромна цена за всички участващи страни, включително САЩ и Япония, според анализ на военни игри от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS).

Базираният във Вашингтон мозъчен тръст събра военни експерти, за да предскажат възможните резултати от хипотетичния конфликт, който остава глобален проблем на фона на продължаващото напрежение в пролива и крайната цел на Китай да си върне самоуправляващия се остров - със сила, ако е необходимо.

В общо 24 симулации на военни игри CSIS установи, че Китай е имал най-много жертви, понасяйки загуби от около 10 000 войници, 155 бойни самолета, 138 големи кораба и затваряне на около 30 000 оцелели китайци на острова. Подобен провал, както и щетите от контраатака в континентални територии, биха могли да дестабилизират управляващата комунистическа партия, казаха експертите.

Въпреки това се очаква военната мощ на Китай да осакати победителите за дълго време. Очаква се Тайван да загуби около 1100 войници, както и всички свои разрушители и военни кораби; Япония, действаща като база и подкрепление на САЩ, е обречена да загуби 112 самолета и 26 военни кораба; и САЩ могат да загубят 3200 войници, 270 самолета и 17 военни кораба.

Китайска инвазия в Тайван ще доведе до поражение, но с огромна цена за всички участващи страни, включително САЩ и Япония, според анализ на военните игри от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS).

Подобни загуби биха "навредили на глобалната позиция на САЩ за много години", според CSIS, оставяйки Вашингтон с "пирова победа", в която страда "повече в дългосрочен план, отколкото "победените" китайци".

"Стигнахме до две заключения", каза Ерик Хегинботам, съавтор на доклада и експерт по сигурността в Масачузетския технологичен институт, според AFP. "Първо, при повечето обстоятелства е малко вероятно Китай да успее в оперативните си цели или да окупира Тайпе. Второ, цената на войната ще бъде висока за всички участници, включително Съединените щати.

САЩ изпращат морска пехота на остров Окинава да респектира Китай

САЩ изпращат морска пехота на остров Окинава да респектира Китай

Плановете са това да се случи до 2026 г.

Докладът на CSIS също така отбелязва, че няма "украински модел" за Тайван. Победата на острова зависи от няколко фактора: неговата решимост да отвърне на удара, разрешението на Япония да позволи на САЩ да използват нейните територии и способността на Вашингтон да "удари бързо и масово китайския флот извън китайската отбранителна зона".

"След като войната започне, е невъзможно да се вкарат каквито и да било войски или доставки в Тайван, така че ситуацията е много различна от Украйна, където Съединените щати и техните съюзници успяха непрекъснато да изпращат доставки на Украйна", каза Марк Канчиан, съавтор и старши съветник в Програмата за международна сигурност в CSIS, според CNN. "С каквото и да водят войната тайванците, те трябва вече да го имат, когато войната започне."

През октомври 2022 г. китайският президент Си Дзинпин си постави за цел да модернизира Народната освободителна армия до 2027 г. Миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън подписа Закона за разрешение за национална отбрана, който включва предоставяне на помощ на стойност 10 милиарда долара на Тайван през следващите пет години.

Китай поднови заплахите към Тайван

Китай поднови заплахите към Тайван

Островът започна учения