Чували с трупове пред болницата, а вътре - плачещи хора в претъпканата чакалня. Блогърът Фанг Бин е заснел драматични сцени в болниците на Ухан. Броят на жертвите и заразените с новия коронавирус стремително се покачва, предаде Дойче веле.

Катафалка пред болницата в Ухан. Китайският блогър Фанг Бин брои жълтите и оранжеви чували: общо осем, напластени един върху друг. Фанг Бин проследява с видеокамерата си първо чувалите, после случващото се в преддверието на болницата. Разминава се с лекари в пълно защитно облекло, после влиза в претъпканата чакалня. Мъж плаче над бездиханно тяло. "Кой е това?" - пита Фанг Бин. "Баща ми", отвръща мъжът. "Свърши се, вече не диша, никакви признаци на живот." Фанг Бин се извръща и напуска чакалнята. Чуват се думите му: "Още един покойник за днешния ден".

"Новините не отразяват същинската ситуация"

През последните дни блогърът е заснел няколко подобни сцени, научаваме от публикация на германската обществено-правна медия АРД. Заснел ги е в четири болници в Ухан - гнездото на новия коронавирус. Със своите видеа той иска да покаже на света какво точно се случва в града. В едно от видеата Фанг Бин разказва: "Новините, до които имаме достъп, не отразяват същинската ситуация в Китай. Белодробното заболяване в Ухан е извънредно положение, което засяга целия свят. Болестта се разпространява много бързо, вече се засегнати редица страни. Ето защо мисля, че всички имат полза от моите репортажи".

Вечерта след заснемането на поредния репортаж Фанг Бин вече се е прибрал у дома. На вратата се чука, в жилището му влизат няколко души в защитно облекло. Казват, че са от здравната служба. Претърсват апартамента, конфискуват лаптопа и смартфона му, след което отвеждат него самия в полицейския участък. Подозират го, че е държавен враг, платен от чужбина.

"Обвиниха ме, че получавам пари от антикитайски сили извън страната и само по тази причина обикалям из такива опасни места, каквито са болниците. Казаха ми, че ако се окажело вярно, щели да ме осъдят."

Видеоклиповете на Фанг Бин бързо се разпространяват в интернет и в социални мрежи като Туитър и Ютюб. Там китайските власти не могат да трият съдържания, които не са по вкуса им. Така видеата на Фанг Бин се превръщат в коректив на онова, което показва китайската държавна телевизия. В официалните емисии човек може да види как по няколко лекари и санитари се грижат за един-единствен пациент, как новите болници никнат като гъби, как в Ухан пристигат лекари от цялата страна. Фанг Бин обаче показва обратната страна на медала.

Броят на жертвите стремително се покачва

Фактите от последните дни потвърждават нуждата от неговите репортажи. Броят на жертвите на коронавируса в Китай се почаква стремително и вече надхвърли 560, а заразените са над 28 000. Здравната комисия в Пекин съобщава освен това за повече от 24 000 съмнителни случая. Здравните власти в Китай вече дадоха зелена светлина за клинични опити с американския медикамент "Ремдесивир". Според агенция "Синхуа", в тестовете участват 761 души. А фондацията на Бил и Мелинда Гейтс отпусна 100 милиона долара за борбата срещу коронавируса.

Междувременно блогърът Фанг Бин отново е на свобода, но трябва да прекара две седмици под карантина в жилището си в Ухан. А службите продължават всекидневно да го държат под око.