Най-популярната китайска социална медия изтри акаунти по теми за ЛГБТ, управлявани от студенти и неправителствени групи, което поражда безпокойството, че управляващата комунистическа партия затяга контрола върху гей и лесбийското съдържание, съобщава АП. 

WeChat изпрати на притежателите на акаунти известие, че са нарушили правилата, но не съобщава подробности, според основател на ЛГБТ група, който поиска да не бъде идентифициран от страх. Тя коментира, че много акаунти са блокирани късно във вторник.

Не е ясно дали стъпката е нареждане от китайските власти, но тя идва, когато управляващата партия затяга политическия контрол и се опитва да заглуши групи, които може да критикуват нейното управление.

Операторът на WeChat, Tencent Holding Ltd., потвърди, че е получил имейл с искане за коментар, но не е отговорил.

Комунистическата партия декриминализира хомосексуалността през 1997 г., но гей, лесбийки, бисексуални, транссексуални и други сексуални малцинства все още са изправени пред дискриминация.

Има много обществено обсъждане на подобни въпроси, но властите са блокирали някои ЛГБТ дейности.

Официалното отношение е все по-строго, каза основателят на ЛГБТ групата. Съдържанието на акаунтите в WeChat, които включват лични истории и снимки на групови събития, са изтрити, според основателя на групата.

Бивш оператор на друга група за студенти, който поиска да не бъде идентифициран поради страх, нарече стъпката опустошителен удар.

Служители на университети приканиха студентите преди два месеца да затворят ЛГБТ групите в социалните медии или да избягват да споменават имената на техните училища, според основателя на ЛГБТ групата.

На университетите в източната провинция Дзянсу служителите са казали да разследват групи за права на жените и на сексуални малцинства, за да "поддържат стабилността".

Китай ще налага образование момчетата да са по-мъжествени

Китай ще налага образование момчетата да са по-мъжествени

Китайската комунистическа партия не иска "феминизация, която застрашава оцеляването и развитието на китайската нация"