Протестиращи посрещнаха китайския външен министър Уан И в монголската столица Улан Батор. В столицата се събраха недоволни монголци, за да изразят протеста си срещу спорната езикова политика на Пекин в регионите с етнически малцинства, информира АФП.

От седмици в китайския автономен регион Вътрешна Монголия, който граничи с Монголия, има протести и бойкот на образованието заради политическа промяна, която изисква всички основни предмети в училище да бъдат изучавани на мандарин, а не на местния език.

Китай предприеме подобни действия в Тибет и Синдзян-уйгурския автономен регион за асимилиране на местните малцинства от доминиращия етнос Хан.

Днес Уан И пристигна на дипломатическа визита в Монголия, посрещнат от повече от 100 протестиращи на централния площад в Улан Батор. Протестиращите бяха облечени с традиционни монголски туники и скандираха: "Да защитим майчиния език, да защитим нашите кръвни братя".

"Наистина искам нашите депутати и президент да се противопоставят на новата политика на Китай и да поискат от Китай да позволи на етническите монголци да продължат да учат на техния роден език", коментира пред осведомителната агенция Индра Батбилег, 21-годишен студент.

Монголия е стратегически разположена между Русия и Китай, но икономиката й зависи от китайски полезни изкопаеми.

Монголските власти обаче се опитват да разширят пазарите, включително да подсилят отношенията с Русия.

Днес китайският посланик в Монголия коментира пред местна медия, че Уан И ще се подпише под икономически споразумения с Монголия, които включват отпускане на милиони долари помощ.