Китайски разузнавачи създават фалшиви бизнес профили в LinkedIn и правят доходоносни предложения на бивши държавни служители с достъп до класифицирана информация, съобщава International Business Times. 

Китайската комунистическа партия - ККП набира шпиони за създаване на фалшиви бизнес профили в професионалната мрежова платформа LinkedIn за идентифициране на цели и извличане на държавни тайни.

Според информация в Times, тези шпиони предлагат доходоносни бизнес възможности за целите, които обикновено са бивши служители от правителството и частния сектор, които имат достъп до класифицирана информация.

В този процес на китайското правителство се предава изключително чувствителна информация от други държави, без дори целите да го осъзнаят.

Толкова много, че много правителства, включително Великобритания, планират да стартират кампания, за да предупредят своите граждани за новите рискове за националната сигурност, породени от LinkedIn и опортюнистичните действия на китайската комунистическа партия.

Китай обучава деца над 6 г. в Хонконг за борба с чужди сили и подривна дейност

Китай обучава деца над 6 г. в Хонконг за борба с чужди сили и подривна дейност

"Националната сигурност е от голямо значение", премахват се и книги, които я застрашават

Новата заплаха за националната сигурност излиза наяве когато към 56-годишният Филип Инграм е подходено с подобни похвати от китайски шпионин, който се представя за бизнес партньор. Инграм е бивш полковник, който се специализира в работата с киберразузнаване и има познания за химическите, биологичните, радиологичните и ядрените оръжия и е идеална цел, тъй като е имал достъп до класифицирана държавна информация.

Инграм коментира, че един ден е получил запитване за контакт от лице в ​​LinkedIn с името Робин, който е китайски бизнесмен с връзки в индустрията за сигурност. "В профила му нямаше нищо, което да подсказва за коя компания е работил, само генерични лекарства. Това изглеждаше странно".

"Тъй като разговорът продължи, исканията на Робин станаха по-сериозни. Той каза, че искат да получат вътрешна информация, която не е лесно достъпна".

Скоро Инграм разбра, че Робин иска още, "можете да познаете какви неща търся."

Никой не познава Си Дзинпин, за него няма биография, няма и информация

Никой не познава Си Дзинпин, за него няма биография, няма и информация

Опознай врага си не важи по отношение на Си

Инграм не е единственият човек, който е мишена на китайските комунистически шпиони и сега британското правителство смята, че те може да са се насочили към бивши правителствени и частни служители с достъп до чувствителна информация. Когато Робин разговаря повече е Инграм, той е сигурен, че профилът е фалшив и се обработва от китайски разузнавач.

Освен това Робин му предлага пътуване до Китай, където той трябва да носи класифициран доклад, въпреки че Инграм настоява да се срещнат някъде в Лондон. Неговите съмнения се потвърждават, когато Робин предлага да преминат към криптирана услуга за електронна поща, която няма как да е достъпна в Китай, освен в разузнаването.

След това Инграм получава мейл от Робин. "На този етап бях 99,99% сигурен, че това е някой, свързан с китайското правителство. Това беше класическо вербуване. Ако бях решил да отида в Китай, щяха да ме изпратят обратно, за да взема и други документи. Те на практика щяха да вербуват агент."

Излишно е да казвам, че действията са достатъчни, за да предизвикат подозрения за Китай и за пореден път да покажат степента, до която ККП може да стигне за да вербува чуждестранни агенти.

Разкритията подтикнаха британското правителство да започне кампания за информиране на гражданите за новата заплаха за националната сигурност, породена от агенти на китайското разузнаване, които използват LinkedIn за достъп до класифицирана информация.

Доклад на САЩ: Милиони американци могат да умрат в първата война между ядрени държави

Доклад на САЩ: Милиони американци могат да умрат в първата война между ядрени държави

Армията трябва да се адаптира срещу Китай и Русия към изкуствен интелект, роботика, неконвенционални заплахи, пандемии