Президентът Доналд Тръмп доказа, че е провален лидер с подкрепата си за Саудитска Арабия. Това заяви бившият директор на националното разузнаване Джеймс Клапър. 

Така топразузнавачът коментира последното изявление на държавния глава, в което той благодари на Саудитска Арабия за по-ниските цени на петрола в профила си в "Туитър", ден след като обеща, че САЩ ще останат "стабилен партньор" на кралството въпреки убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги.

Тръмп благодари на партньора си Саудитска Арабия за по-ниските цени на петрола

Тръмп благодари на партньора си Саудитска Арабия за по-ниските цени на петрола

САЩ щели да останат "стабилен партньор" на Саудитска Арабия

Според Клапър, САЩ имат президент, който се интересува едийнствено от парите, без значение какъв е конкретният случай. Неговата политика се разминава с декларирания в началото приоритет "Америка преди всичко". Такива изявления не говорят добре за него, категоричен е бившият разузнавач. 

"Не Америка, а Саудитска Арабия е поставяна преди всичко", настоя Клапър. По думите му, ако някой трябва да е благодарен в такава ситуация, това е принц Мохамед бин Салман.

Тръмп застава зад Саудитска Арабия, дори и принцът да е знаел за убийството

Тръмп застава зад Саудитска Арабия, дори и принцът да е знаел за убийството

Няма да отменя военни договори, които биха облагодетелствали Русия и Китай

Репликата на Тръмп доведе до гневни коментари в социалните мрежи. Потребителите обвиниха президента, че защитава престъпни режими

Той не осъди публично режима в Рияд, уличен от ЦРУ в убийството на Кашоги, въпреки заявеното намерение разследването да бъде доведено докрай.